Meniu Anunt
21-06-2023

Volum aproape dublu de investiții imobiliare în primul trimestru din 2023. Dacă toate tranzacțiile majore aflate în derulare se vor încheia anul acesta, nivelul-record din 2022 poate fi reatins

share:

Volum aproape dublu de investiții imobiliare în primul trimestru din 2023. Dacă toate tranzacțiile majore aflate în derulare se vor încheia anul acesta, nivelul-record din 2022 poate fi reatins
Adriana Drăgușin

În conformitate cu tendința observată la nivel regional, spațiile industriale și logistice au primat în atenția investitorilor activi pe plan local, acestea oferind unul dintre cele mai bune randamente din Europa Centrală și de Est.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de compania de consultanță Colliers, în România au fost încheiate, în primul trimestru din 2023, tranzacții de investiții imobiliare în valoare totală de 120 de milioane de euro. Aproape dublu comparativ cu perioada similară din 2022, acest nivel reprezintă o pondere de aproximativ 10% din totalul consemnat la nivel regional, în Europa Centrală și de Est (ECE). În primele trei luni ale anului în curs, tranzacțiile din sectorul industrial și logistic au reprezentat aproximativ 50% din volumul național, iar cele din sectorul birourilor circa 40%, relevă datele Colliers.


Citește și:

Cât de „verde” este peisajul imobiliar din România. Sectorul de retail deține cele mai multe certificări


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

Polonia rămâne lider la nivel regional

Reprezentanții companiei punctează că România a avut o performanță mult mai bună decât alte țări din regiunea ECE, în condițiile în care volumul cumulat al celor șase economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) s-a redus cu mai mult de jumătate. Astfel, per ansamblu, volumele de investiții din Europa Centrală și de Est au scăzut cu aproape 57% față de primul trimestru din 2022, până la aproximativ 1,3 miliarde de euro – un nivel totuși mai bun comparativ cu alte regiuni ale UE, unde scăderea de la un an la altul a fost de 62% (conform MSCI). Polonia a rămas lider în regiune, cu volume de investiții reprezentând 50% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, aceasta fiind urmată de Republica Cehă și Ungaria, cu o pondere cumulată de 31% din volumele din primul trimestru al anului.

Consultanții Colliers estimează că, în măsura în care niciun eveniment extern nu va determina o scădere semnificativă a activității economice în zona euro, ECE va continua să își depășească partenerii occidentali pe termen lung, datorită fondurilor UE și a unui mediu de afaceri ofertant, țara noastră fiind bine poziționată la acest capitol.

Interesant este că atât România, cât și Bulgaria, au avut un început de an mai bun decât în 2022 și 2021. O redresare semnificativă depinde în continuare în mare măsură de o îmbunătățire a perspectivelor inflației și a ratei dobânzii pentru a închide decalajul dintre prețuri. Este dificil să estimăm activitatea de pe piața românească pentru restul anului, având în vedere condițiile actuale, dar, dacă toate tranzacțiile majore aflate în curs de finalizare se vor încheia, am putea chiar să vedem volumul la nivelul record de anul trecut. Astfel, principala provocare este costul finanțării care se situează în prezent undeva între 5 și 6%, determinat de ratele dobânzilor semnificativ mai mari decât în urmă cu doar 12 luni, precum și de costurile altor instrumente financiare, cum ar fi IRS-ul.”

Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory Colliers


Citește și:

Piața locală a terenurilor pentru construcții este în continuare atractivă, însă multe tranzacții sunt momentan în așteptare. Problema PUZ-urilor din Capitală, printre reținerile cumpărătorilor

Cushman & Wakefield Echinox: Pe piața locală se află, în diverse stadii de negociere, tranzacții de investiții imobiliare în valoare de circa 1,2 miliarde de euro


Începem să avem mai multă claritate în privința inflației”

Sectorul industrial și logistic a atras cel mai mare volum de investiții în primul trimestru al anului 2023, acesta reprezentând o pondere de circa 50% din volumul total al tranzacțiilor. Pe poziția secundă se situează spațiile de birouri, cu o cotă de piață de aproximativ 40%. În mod similar, la nivelul ECE, sectorul industrial și logistic și-a recâștigat statutul de lider în primul trimestru al anului, devansând segmentul de birouri și pe cel de retail, pe măsură ce activitatea s-a redus, iar lipsa ofertei a devenit din ce în ce mai vizibilă.

Reprezentanții Colliers precizează că, în momentul de față, Bucureștiul are unul dintre cele mai mari randamente investiționale din regiune pentru sectorul industrial (7,5%), față de cel mult 4,75% în Praga, 5,25% în Varșovia sau 6% în Budapesta.

Perspectivele rămân în continuare mixte: deși începem să avem mai multă claritate în privința inflației, acest lucru nu înseamnă neapărat mai multă claritate și în ceea ce privește ratele dobânzilor de finanțare. Tensiunile pe plan geopolitic și cele provocate de COVID rămân un factor de stres, ceea ce explică de ce perspectivele economice globale, împreună cu cele ale ECE-6, s-au înrăutățit față de acum câteva luni. Creșterea economică pentru perioada 2023-2027 este estimată la puțin sub 3% pentru regiunea ECE-6, aproape dublu față de cea din zona euro, dar o recesiune rămâne totuși un scenariu de risc real care trebuie urmărit. Inflația din regiune a atins un nivel maxim urmând să scadă în următorii ani și să revină la o singură cifră până în 2025.”

Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory Colliers


Citește și:

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?