Meniu Anunt
12-05-2023

Radiografia investițiilor în active imobiliare comerciale: jucătorii locali, cei mai activi din piață în ultimii 5 ani

share:

Radiografia investițiilor în active imobiliare comerciale: jucătorii locali, cei mai activi din piață în ultimii 5 ani
Adriana Drăgușin

Potrivit datelor companiei de consultanță Cushman & Wakefield Echinox, jucătorii autohtoni au făcut achiziții de peste 1,1 miliarde de euro în perioada analizată.

În ultimii cinci ani, investitorii români au făcut achiziții de proprietăți imobiliare comerciale cu o valoare cumulată de 1,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din totalul tranzacțiilor consemnate în perioada analizată – aceștia devenind astfel cei mai activi cumpărători de active generatoare de venituri din România, relevă o analiză realizată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Clasamentul este completat de investitorii din Africa de Sud (care au facut achiziții de 600 de milioane de euro, reprezentând 15% din volum) și Austria (14% cotă de piață), două piețe din care România a atras constant capital în ultimii 15 ani. Următoarele poziții sunt ocupate de investitorii din Israel (cu o pondere de 9%) și Ungaria (8%).


Citește și:

Cushman & Wakefield Echinox: Pe piața locală se află, în diverse stadii de negociere, tranzacții de investiții imobiliare în valoare de circa 1,2 miliarde de euro


Cushman investitori romani 2

Grupul Dedeman a avut cel mai mare volum de achiziții

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță, prezența capitalului autohton pe piața tranzacțiilor cu proiecte imobiliare s-a amplificat semnificativ în intervalul 2018-2022, după ce în precedentul „cincinal” ponderea investitorilor români în volumul tranzacționat varia între 1% și 7%. „«Locomotiva» investitorilor români în perioada 2018-2022 a fost grupul Dedeman (Pavăl Holdings) care, prin achiziții de 850 de milioane de euro, a urcat rapid pe poziția a doua în topul proprietarilor de birouri din România, cu un portofoliu de circa 380.000 de metri pătrați. Un alt investitor local cu achiziții semnificative a fost One United, care și-a concentrat investițiile în sectorul clădirilor de birouri mici și medii, o parte fiind revândute între timp, dar și în zona imobilelor istorice din Centrul Bucureștiului, cu scopul renovării și reconversiei în spații hoteliere sau rezidențiale”, explică aceștia.

Prezența investitorilor români în piața imobiliară reflectă acumulările de capital din ultimul deceniu de creștere economică susținută și conferă un element de stabilitate în special în perioadele incerte. Ca profil, investitorii locali au o înțelegere mai bună a tendințelor de consum și de ocupare a spațiilor, precum și o încredere mai ridicată în evoluția pozitivă a economiei pe termen mediu și lung, înțelegând ciclicitatea pieței.”

Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox


Citește și:

Un an determinant” pentru One United Properties: investitorul a achiziționat clădirea de birouri One Victoriei Plaza


Cushman investitori romani 1

Proiectele office, cele mai atractive pentru investitori

Din punctul de vedere al structurii segmentelor de piață care au atras atenția investitorilor români în ultimii 5 ani, proiectele de birouri au reprezentat 81% din volumul total, următoarele poziții fiind ocupate de sectorul de retail și cel hotelier (cu ponderi de câte 7%).

Dinamica tranzacțiilor imobiliare din ultimii ani a schimbat și ierarhia celor mai mari jucători din piață, în principal pe segmentul de birouri. Astfel, vânzarea de către fondul sud-african NEPI Rockastle a portofoliului de birouri către AFI Europe a deschis seria acestor schimbări. A urmat ieșirea de pe piața locală a grupului austriac CA Immo, în timp ce portofoliile S Immo și Immofinanz au fost consolidate sub umbrela grupului ceh CPI Property Group. În urma acestor tranzacții, Globalworth și-a păstrat poziția de lider al pieței, fiind urmat de Pavăl Holding, CPI Property și AFI Europe, precizează reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.

Și pe segmentul de retail, preluarea de către CPI Property a S Immo și Immofinanz a propulsat grupul ceh pe podiumul proprietarilor de malluri și parcuri comerciale din România, alături de NEPI Rockcastle și Iulius Group, în asociere cu Atterbury.

Piața spațiilor industriale și logistice, deși a fost pe „radarul” investitorilor, nu a suferit modificări semnificative la vârf. Astfel, în timp ce CTP și Globalworth și-au crescut portofoliile inclusiv prin achiziții, WDP, P3 și Logicor au optat pentru extinderea organică.


Citește și:

Forte Partners vinde prima fază a proiectului office U•Center către Pavăl Holding. Noul proprietar mizează pe crearea unui nou hub de birouri în zona Tineretului


Cushman investitori romani 3