Meniu Anunt
17-10-2023

Imobiliarele și construcțiile, pe locul al treilea în clasamentul sectoarelor economice care atrag investiții străine directe în România

share:

Imobiliarele și construcțiile, pe locul al treilea în clasamentul sectoarelor economice care atrag investiții străine directe în România
Adriana Drăgușin

Creșterea fluxului net de investiții străine s-a reflectat și în majorarea stocului de spații imobiliare moderne, investitorii din afara țării continuând să ocupe o poziție importantă pe toate segmentele pieței.

Sectorul imobiliar și al construcțiilor din România a atras anul trecut investiții străine directe (ISD) de circa 1,2 miliarde de euro, astfel că ponderea acestui segment în soldul total al ISD a ajuns la 17,2% în 2022, relevă datele Băncii Naționale a României analizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În aceste condiții, imobiliarele și construcțiile reprezintă al treilea cel mai mare receptor de capital străin din România, după industria prelucrătoare (39,2% din sold) și comerț (17,7%), înaintea sectorului intermedierilor financiare și asigurărilor (13,2% din sold). Anul trecut, investițiile străine directe au totalizat 10,039 miliarde de euro, urcând soldul la 107,9 miliarde de euro.

Soldul investițiilor străine directe (ISD) din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la 18,59 miliarde de euro la finele anului 2022, înregistrând a treia cea mai mare creștere în valoare absolută dintre toate sectoarele economice în 2022, după industrie (32,6 miliarde de euro în 2022, comparativ cu 29,4 miliarde de euro în 2021) și comerț (19,1 miliarde de euro în 2022, față de 17,2 miliarde de euro).


Citește și:

Bucureștiul, fruntaș în clasamentul majorărilor chiriilor pentru spații de birouri la nivel regional. Am ajuns la un MAXIMUM al ultimilor 7 ani!


În 9 ani, soldul investițiilor străine directe din imobiliare și construcții s-a triplat

În intervalul 2013-2022, cele patru sectoare majore de activitate care domină soldul investițiilor străine directe au contribuit cu 92,8 la sută la creșterea totală a acestuia. În valoare absolută, industria a consemnat o creștere de 13,138 miliarde de euro (cu 45,3% mai mult decât la 31 decembrie 2013), comerțul, un avans de 12,7 miliarde de euro (+198,8%), construcțiile și tranzacțiile imobiliare, un plus de 12,3 miliarde de euro (+196,5%), în timp ce intermedierile financiare și asigurările au avut o creștere de 5,7 miliarde de euro (+66,8%).

Și din punctul de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în întreprinderi greenfield, pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 18,2% din sold, după industria prelucrătoare (28,7% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,4%), Comparativ cu anul anterior, contribuția acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.

*Sunt considerate investiții străine directe capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta și întreprinderea rezidentă în care a investit, precum și profitul reinvestit de către acesta.


Citește și:

Top zone de birouri: zona Centru-Vest a devenit cea mai mare subpiață office din București, surclasând Floreasca-Barbu Văcărescu. Urmează un blocaj al noilor construcții?


Contribuția sectoarelor de activitate la soldul total ISD la 31 decembrie 2022

Cushman 2_1

Sursa datelor: Banca Națională a României

În 2022 au fost livrate proiecte imobiliare de uz comercial în suprafață de 1,1 milioane de metri pătrați

Creșterea fluxului net de investiții străine din sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare 2022 s-a reflectat și în evoluția stocului de spații imobiliare moderne, investitorii străini continuând să ocupe o poziție importantă pe toate segmentele pieței și deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații. Astfel, anul trecut au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industriale și logistice în suprafață cumulată de circa 1,1 milioane de metri pătrați la nivel național, stocul modern de spații imobiliare de uz comercial ajungând la un total de 14,9 milioane de metri pătrați la final de 2022. Având în vedere proiectele finalizate anul acesta și cele care urmează să fie livrate până la finalul anului, stocul de spații moderne va depăși nivelul de 15,5 milioane de metri pătrați.

Dacă luăm în calcul și investițiile străine directe atrase și de retail, investiții ce în 2022 au totalizat circa 1,9 miliarde de euro, sectorul imobiliar a beneficiat direct și indirect de un flux de capital străin de peste 3 miliarde de euro, nivel comparabil cu cel înregistrat de industria prelucrătoare (3,1 miliarde de euro). Această dinamică pozitivă subliniază încă o dată rolul important pe care sectorul imobiliar, susținut fie de investitori autohtoni, fie de capital străin, îl are în dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei românești, fapt confirmat de expansiunea semnificativă a tuturor segmentelor aferente pieței de real estate din România din ultimii 10 ani.”

Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Cushman 2

Sursa datelor: Banca Națională a României


Citește și:

Cushman & Wakefield Echinox: 4 centre regionale, peste 275.000 mp de birouri în plan pentru următorii 5 ani. Ce oraș va atrage cel mai mare volum de livrări