Meniu Anunt
04-09-2023

Bucureștiul, fruntaș în clasamentul majorărilor chiriilor pentru spații de birouri la nivel regional. Am ajuns la un MAXIMUM al ultimilor 7 ani!

share:

Bucureștiul, fruntaș în clasamentul majorărilor chiriilor pentru spații de birouri la nivel regional. Am ajuns la un MAXIMUM al ultimilor 7 ani!
Adriana Drăgușin

Pe plan european, capitala țării noastre se situează pe locul al treilea ca marjă de creștere a chiriilor, aceasta fiind depășită doar de Dusseldorf și Rotterdam.

În ultimele 12 luni, respectiv în perioada iunie 2022 - iunie 2023, chiriile spațiilor de birouri din București s-au majorat cu până la 15,8%, atingând nivelul de referință de 22 de euro/mp/lună în zona CBD (Piața Victoriei – Aviatorilor). Tendința ascendentă, resimțită și în celelalte subpiețe din Capitală, a fost cea mai accentuată din regiunea Europa Centrală și de Est (ECE), după cum relevă datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Făcând o comparație cu celelalte capitale din ECE – Praga, Sofia, Budapesta, Varșovia și Bratislava –, se poate observa că Bucureștiul conduce detașat în topul majorărilor consemnate de chiriile spațiilor de birouri. Asta în condițiile în care, în perioada menționată, Praga a înregistrat o creștere de 5,6%, Sofia, una de 6,7%, Budapesta și Varșovia, un plus de 2%, iar Bratislava, un avans de 2,9%.


Citește și:

Oportunitate inedită pentru investitori: Titirez.ro, primul portal imobiliar din România care lansează plata în criptomonede, în parteneriat cu TOKERO


Cushman chirii ECE

Incertitudinile legate de demararea unor noi proiecte au alimentat evoluția ascendentă

Potrivit companiei de consultanță, în capitala României a avut loc, de altfel, și una dintre cele mai mari creșteri ale chiriilor practicate pe piețele office europene, în condițiile în care avansul mediu la nivel continental s-a situat la doar 5,6% în decursul a 12 luni – evoluție alimentată de creșterea inflației, dar și a costurilor de construcție. Doar în Dusseldorf (Germania) și în Rotterdam (Țările de Jos) rata de majorare a chiriilor pentru spațiile de birouri a fost superioară celei din București, aceasta cifrându-se la 26,8%, respectiv la 22,4%.

Chiriile din București au continuat să crească și în al doilea trimestru din 2023, o traiectorie începută încă din prima parte a anului trecut, ajungând astfel la un nivel maxim al ultimilor 7 ani. Creșterea inflației, a costurilor de construcție, dar și incertitudinile legate de autorizarea unor proiecte noi în București, au determinat această evoluție, într-o piață în care chiriile de referință s-au menținut constant în intervalul 18,50-19,00 euro/mp/lună între 2015 și 2022. Presiunea inflaționistă va continua să se simtă în piață, chiar dacă în acest an prețurile și-au mai domolit creșterea, iar pe fondul unei cereri susținute și a unei oferte limitate mai ales începând cu 2024, ne putem aștepta la o continuare a trendului ascendent al chiriilor”.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Birouri Cushman sept 2023


Citește și:

Guvernul „merge pe burtă” cu noul pachet de măsuri fiscale. Încă nu se știe, concret, care vor fi acestea, dar cine se opune „luptă pentru privilegii și pentru marile averi”?!


Problemele urbanistice apasă în continuare asupra pieței

În momentul de față, proiectele de birouri aflate în construcție în București cumulează doar 112.000 metri pătrați închiriabili, iar încă aproximativ 300.000 de metri pătrați sunt în diferite faze de planificare și autorizare. Dezvoltarea acestora din urmă depinde însă de soluționarea problemelor urbanistice la nivelul municipalității, punctează reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox. U-Center II, ARC Project, Promenada Offices sau AFI Loft sunt printre proiectele ce ar urma să fie finalizate în perioada următoare, până în 2025 mai exact.

În prima jumătate a anului, oferta de spații de birouri a crescut cu 70.000 de metri pătrați, prin livrarea celei de-a doua clădiri din proiectul @EXPO (28.000 metri pătrați,) în zona Expoziției, One Cotroceni Park II (34.500 metri pătrați), în zona Centru-Vest, și Muse (7.500 metri pătrați), tot în Expoziției. Stocul de birouri din București a ajuns, astfel, la un total de 3,38 milioane de metri pătrați, suprafață care plasează Capitala pe poziția a patra în Europa Centrală și de Est, după Varșovia (6,25 milioane metri pătrați), Budapesta (4,33 milioane metri pătrați) și Praga (3,85 milioane metri pătrați).


Citește și:

Top zone de birouri: zona Centru-Vest a devenit cea mai mare subpiață office din București, surclasând Floreasca-Barbu Văcărescu. Urmează un blocaj al noilor construcții?


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

2023 poate stabili un nou record al cererii de spații de birouri în Capitală

În ceea ce privește activitatea de tranzacționare, în primul semestru din 2023, companiile au contractat în total peste 190.000 metri pătrați, cu 21% mai mult față de perioada similară a anului trecut, din care 50% reprezintă cerere nouă, excluzând contractele de renegociere și de reînnoire. Dacă acest nivel se va menține și în S2, oficialii companiei de consultanță estimează că există posibilitatea ca 2023 să fie un an-record în ceea ce privește cererea de spații de birouri din București – putând fi depășit, astfel, pragul de 390.000 de metri pătrați atins în 2019.

Un număr de 4 tranzacții din cele încheiate în ultimele 12 luni au avut ca obiect spații de peste 10.000 de metri pătrați, o serie de chiriași mari consolidându-și prezența în România. Mai mult, 2023 a marcat și creșterea cu 16% a suprafeței medii aferente unei tranzacții (1.500 de metri pătrați), în comparație cu media consemnată în perioada 2021-2022.

În ultimii trei ani, departamentul de birouri al Cushman & Wakefield Echinox a oferit consultanță pentru închirierea a peste 165.000 de metri pătrați de birouri, la nivel național.


Citește și:

Cushman & Wakefield Echinox: 4 centre regionale, peste 275.000 mp de birouri în plan pentru următorii 5 ani. Ce oraș va atrage cel mai mare volum de livrări