Meniu Anunt
20-06-2018

VIATA IN... Mina de aur din Drumul Sarii

share:

VIATA IN... Mina de aur din Drumul Sarii
Locuintele sociale construite acum 100 de ani in zona Drumul Sarii se vand astazi cu sume cuprinse intre 250.000 si 400.000 de euro. Asta da investitie inspirata a strabunicilor nostri!

Te-ai gandit vreodata ca locuinta ta sociala ar putea deveni peste un secol o proprietate pe care urmasii tai sa o vanda cu cateva sute de mii de euro? Cu siguranta ca nu! Si totusi, exact asta se intampla in cazul vilelor construite in zona Drumul Sarii , in urma cu 100 de ani, de catre „Societatea Comunala pentru locuinte ieftine din Bucuresti”.

Locuinte „igienice”

 Pe parcelarile de pe strazile Culcer si Caranda din Capitala – loturi de 220, respectiv 180 de metri patrati – au fost edificate la inceputul secolului trecut primele locuinte sociale din Romania. Paradoxal pentru realitatile imobiliare din zilele noastre, cand locuintele sociale inseamna in special apartamente, atunci au fost construite vile cu parter, etaj si mansarda locuibila. La etajul inferior se afla „sala de zi”, bucataria si un hol de acces, iar la etaj erau doua camere si „sala de baie”. Desi casele pot parea mari pentru niste locuinte sociale, ele erau considerate „igienice” si nu „confortabile”, adjectiv care se putea alatura in acea perioada doar caselor din zona Modrogan, potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

 Locuintele au fost destinate functionarilor medii din Ministerul Fortelor Armate din vremea respectiva si ulterior celor din cadrul Ministerului Muncii. Erau disponibile doua variante: inchirierea pe termen lung sau achizitionarea cu plata in rate si achitarea unui avans de 10%. Practic, casele au fost comandate unor firme de constructii de catre ministerele beneficiare. Constructorii au fost platiti cu un tarif maxim reglementat, nicio firma de profil nu primea un pret mai mare. Acest tip de locuinta a fost apoi reprodus in tot Bucurestiul in perioada interbelica.

Criza a scazut preturile cu 30%

 Astazi, aceste imobile aduc un randament nebanuit in urma cu un veac. Renovate si puse la punct, ele se vand cu preturi cuprinse intre 250.000 si 400.000 de euro, in functie de pozitie si imbunatatiri, potrivit lui Angelo Ciuca, director executiv al companiei imobiliare Neoland Invest. Clientii pentru aceste proprietati sunt familii cu unul sau doi copii, care doresc o casa la curte, ferita de zgomotul orasului. Bineinteles, criza imobiliara a afectat si acest segment. „Preturile au scazut in medie cu 30% in zona Drumul Sarii in acest an, dar acum sunt stabilizate”, a declarat Angelo Ciuca pentru titirez.ro. Proprietatile mai ieftine stau pe piata aproximativ trei luni, iar cele al caror pret se apropie de limita superioara de 400.000 de euro sunt scoase la vanzare de sase luni si tot nu s-au vandut. „In acest moment, amatorii de casa pe pamant in zone linistite cauta in tot Bucurestiul pana sa cumpere efectiv. Si asta dureaza!”, puncteaza Angelo Ciuca.