Meniu Anunt
13-01-2015

Piata rezidentiala in 2015

share:

Piata rezidentiala in 2015
In 2014, piata rezidentiala bucuresteana s-a marit cu un numar de 7.000 de noi locuinte. In plus, stocul de proprietati vechi disponibile spre vanzare a trecut de pragul de 16.000.

In 2014, piata rezidentiala bucuresteana s-a marit cu un numar de 7.000 de noi locuinte. In plus, stocul de proprietati vechi disponibile spre vanzare a trecut de pragul de 16.000.

Majoritatea noilor cartiere rezidentiale se construiesc in special in cartierele marginase ale Bucurestiului, in sud si in vest, sau in localitatile limitrofe, existand, desigur, cateva exceptii de la regula. Ca pana acum, primul argument care vine in discutie in momentul achizitiei unei proprietati este pretul.

Asadar, ce urmeaza pentru piata apartamentelor noi anul acesta?

In primul rand, vom asista la din ce in ce mai multe proiecte noi situate atat in zonele centrale, cat si in nordul Capitalei. Ceea ce urmaresc specialistii este daca dezvoltatorii vor continua sa livreze ,,metri patrati”, sau vor merge pe varianta unor produse competitive.

O alta asteptare a pietei anul acesta este legata de reintoarcerea dezvoltatorilor internationali. Anul acesta vom lua parte la reintoarcerea pe piata a unor jucatori care au asteptat momentul potrivit pentru a reincepe dezvoltarile imobiliare. Aceasta schimbare intervine dupa ce mai multi dezvoltatori si-au inlocuit echipele locale de management.

Cat despre preturi, se asteapta ca acestea sa se stabilizeze, cu mici segmente care vor creste, acestea din urma nefiind, insa, semnificative.

 Piata apartamentelor vechi in 2015 se va caracteriza si ea printr-o serie de schimbari. Astfel, preturile se vor stabiliza, fapt ce are ca rezultat o vanzare a apartamentelor mult mai rapida. Pe de o parte, asistam la o potentiala crestere economica, iar pe de alta parte, regasim concurenta ce vine din partea noilor proiecte rezidentiale. Asadar, se asteapta ca acest segment sa se stabilizeze pe termen mediu.

BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale dupa numarul de active, vor continua executarea silita a proprietatilor. De asemenea, la modul general, bancile au inceput, inca din 2014, sa vina cu produse comparabile, din punct de vedere al dobanzilor, in ceea ce priveste programul guvernamental Prima Casa. Se asteapta ca bancile sa isi dispute clientii cumparatori, cu un venit fezabil si un loc de munca stabil pe termen lung. Cat despre finantarea investitiilor in dezvoltarea proiectelor rezidentiale noi, bancile impun conditii si termene destul de restrictive, semn ca inca evita acest segment de piata.

Asadar, conform previziunilor specialistilor din piata imobiliara, anul 2015 se intrevede ca fiind unul stabil, atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Se estimeaza ca anul acesta sa fie un an de crestere atat pentru jucatorii din piata rezidentiala, cat si pentru cei din piata serviciilor imobiliare destinate dezvoltatorilor mici si mijlocii.

 

Sursa: wall-street.ro