Meniu Anunt
20-06-2018

Merită să investești în Liban?

share:

Merită să investești în Liban?
Fuad Fleifel, reprezentant al ministerului economiei din Liban a afirmat la Târgul Internaţional de Proprietăţi de la Beirut, că țara sa merge împotriva curentului internațional al crizei.

Fuad Fleifel, reprezentant al ministerului economiei din Liban a afirmat recent,  la Târgul Internaţional de Proprietăţi de la Beirut, că țara sa merge împotriva curentului internațional al crizei din sectorul imobiliar, potrivit www.propertywire.com.  Şi asta pentru că valorile pieţei imobiliare au crescut încă din primele opt luni ale anului 2009 şi se previzionează că vor mai creşte cu 10-15% până în 2013.

Din perspectiva achiziționării și revânzării ulterioare, investiția poate fi încă rentabilă. Însă nu la fel de profitabilă cum a fost până acum. Cine a cumpărat un apartament în Beirut în 2004 și l-a revândut în 2010, a avut un profit de peste 600%. Acum șapte ani, o locuință în capitala Libanului costa aproximativ 60.000 de dolari americani, în timp ce astăzi aceeași locuință se vinde cu 400.000 de dolari.

Randament de 4%

Dacă analizăm din unghiul randamentului obținut din închiriere însă, lucrurile nu stau chiar pe roze. Randamentul brut a scăzut de la 11% în 2004 la doar 4% în prezent, potrivit globalpropertyguide.com. Și asta pentru că chiriile nu au crescut în aceeași proporție cu prețurile de vânzare. Să luăm un exemplu concret: pentru o proprietate în Achrafieh, Beirut, cu finisaje moderne, ce dispune de o vedere panoramică către malul mării şi munte, cu suprafeţe între 150 şi 300 metri pătraţi, preţul de pornire este de 1908 euro pe metru pătrat. Astfel, un apartament cu două dormitoare şi o suprafaţă de 150 de metri pătrați costa circa 286.000 euro, potrivit ahlein.net. Pe lâgă finisaje de cea mai bună calitate, apartamentul mai dispune de sală de gimnastică, saună, jacuzzi dar şi două locuri de parcare. Chiria obținută pentru acest apartament este de 1.000 de euro lunar. Asta înseamnă că investiția inițială este recuperată în...23 de ani. La asta trebuie să mai adăugăm și faptul că Beirutul, deși un oraș fermecător, nu este tocmai o oază de stabilitate.

Cum stau lucrurile în București?

Pentru 295.000 de euro, o sumă cu 9.000 de euro mai mare decât a apartamentului din capitala Libanului – 9.000 de euro înseamnă cam 18 zboruri dus-întors pe ruta București-Beirut – puteți achiziționa o locuință de patru camere, în suprafață de 169 de metri pătrați. Locuința, disponibilă pe titirez.ro, se află în ansamblul Emerald Residences, finalizat în 2008 în zona Barbu Văcărescu. Aceeași locuință o puteți închiria cu 1.700 de euro pe lună, potrivit titirez.ro. Asta înseamnă un randament anual obținut din închiriere de aproximativ 7%, aproape dublu față de apartamentul din Beirut. Și țineți seama și de faptul că Bucureștiul, deși nu e la fel de fermecător precum Beirutul, nu se află într-o zonă de conflict.