Meniu Anunt
19-03-2014

Lacul Vacaresti, un subiect de disputa pentru proprietarii de terenuri din zona

share:

Lacul Vacaresti, un subiect de disputa pentru proprietarii de terenuri din zona
Lacul Vacaresti a devenit un subiect de disputa in ultimii ani, dupa ce in zona s-a descoperit “delta” Bucurestiului si au inceput demersurile pentru a se institui arealului regimul de arie naturala protejata- Parcul Natural Vacaresti.

Lacul Vacaresti a devenit un subiect de disputa in ultimii ani, dupa ce in zona s-a descoperit “delta” Bucurestiului si au inceput demersurile pentru a se institui arealului regimul de arie naturala protejata- Parcul Natural Vacaresti.

Proiectul a primit avizul Academiei Romane, insa potrivit reprezentantilor asociatiei Salvati Dunarea si Delta, pentru a se institui regimul de arie naturala protejata la Lacul Vacaresti este nevoie de un aviz al Primariei Capitalei si apoi de o decizie a Ministerului Mediului in acest sens.

Pana in prezent, insa, avizul nu a fost obtinut, reprezentantii asociatiei confruntandu-se cu neincrederea proprietarilor carora le-au fost retrocedate terenurile confiscate de comunisti in zona.

Pentru a afla opinia proprietarilor din zona, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a transmis o informare prin care “solicita public punctul de vedere al actualilor titulari ai dreptului de proprietate sau ai altor drepturi reale imobiliare asupra intinderilor de teren aflate in interiorul Obiectivului de investitii, „Acumulare Lac Vacaresti” (situat in Bucuresti, sectorul 4, in perimetrul delimitat de patru artere principale, respectiv, la nord Splaiul Unirii, la est Soseaua Vitan-Barzesti, la sud Soseaua Oltenitei, la vest Calea Vacaresti), cu privire la proiectul de instituire in zona a regimului de arie naturala protejata - Parcul Natural Vacaresti”.

Cristian Nan, reprezentant al unor proprietarii de terenuri din zona, spune ca isi doreste o dezbatere publica reala pe aceasta tema. Mai mult, Nan priveste cu neincredere studiul de fundamentare realizat si mentioneaza ca dorinta proprietarilor din zona este ca lucrurile sa se faca corect, in litera legii si echitabil pentru cei care detin terenuri in arealul care se doreste sa devina zona protejata.

Acesta a declarat ca sunt trei variante echitabile pentru proprietari care au terenuri in zona:

- proprietarii din zona sunt pusi in posesie si apoi se pot face exproprieri la valoarea de piata;

- terenurile care trebuie retrocedate, care potrivit lui Nan cumuleaza 100 de ha, sa fie comasate si restituite in aceasta formula, astfel incat proprietarii sa detina terenurile care li se cuvin, iar restul spatiului sa functioneze ca parc natural. Nan mentionand inclusiv posibilitatea ca proprietarii sa administreze parcul natural;

-proprietarii sa fie pusi in posesie si sa li se dea compensatii pentru lipsirea de folosire.

Agentii imobiliari care au terenuri la vanzare in zona Vacaresti spun ca de ani de zile nu s-au mai incheiat tranzactii. In opinia specialistilor imobiliari, interesul va reveni pe masura ce piata dezvoltarilor imobiliare va incepe sa se mai dezghete. In teorie, instituirea zonei protejate la Lacul Vacaresti nu ar urma sa impiedice constructia pe terenurile stradale care marginesc lacul.

Sursa: wall-street.ro