Meniu Anunt
24-11-2023

Își revine piața office? Anul 2023 ar putea aduce un nou RECORD de tranzacționare pentru spațiile de birouri din București!

share:

Își revine piața office? Anul 2023 ar putea aduce un nou RECORD de tranzacționare pentru spațiile de birouri din București!
Adriana Drăgușin

Suprafața medie tranzacționată în primele trei trimestre din 2023 a crescut cu 35% față de perioada similară din 2022 și se apropie de nivelul record din 2019.

Potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, suprafața medie de birouri tranzacționată în Capitală s-a cifrat la 1.810 metri pătrați în primele nouă luni din 2023. Acesta este cel mai ridicat nivel al ultimilor patru ani, fiind foarte apropiat de pragul atins în 2019, când a fost consemnat un maxim istoric de 1.900 de metri pătrați. Dacă activitatea de închiriere se menține cel puțin la nivelul primelor trei trimestre ale acestui an, reprezentanții companiei punctează că în 2023 putem asista, pentru prima dată în istorie, la depășirea pragului de 400.000 de metri pătrați tranzacționați pe segmentul spațiilor de birouri.


Citește și:

Bucureștiul, fruntaș în clasamentul majorărilor chiriilor pentru spații de birouri la nivel regional. Am ajuns la un MAXIMUM al ultimilor 7 ani!


Operatorii de clinici și unități de învățământ private alimentează cererea de spații office

Comparativ cu anii 2022 și 2021, suprafața office medie tranzacționată în 2023 a crescut cu 35%, dinamică ce s-a reflectat în activitatea totală de închiriere din primele 9 luni (de 347.000 de metri pătrați), cu 56% peste volumul din perioada similară a anului trecut. Mai mult, trimestrul al treilea a stabilit un record trimestrial istoric în ceea ce privește cererea de spații de birouri, o suprafață totală de 157.100 de metri pătrați fiind contractată în București.

Cererea netă (excluzând renegocierile contractelor existente) a avut o pondere de 35% în volumul total închiriat în trimestrul 3, respectiv de 44% în primele 9 luni. Rata de neocupare a înregistrat o scădere minoră, aceasta fiind de 14,9%, comparativ cu începutul anului, când se situa la 15,2%.

Piața de birouri din București traversează o perioadă dinamică și vedem conturarea unor noi direcții din punct de vedere al cererii. În acest sens, observăm o diversificare a domeniilor de activitate a companiilor care contractează spații de birouri moderne, astfel că sectorul IT&C, care acumula în mod normal aproximativ 40%-50% din suprafața tranzacționată într-un an, a început să piardă din cota de piață si a crescut cererea primită din partea companiilor de producție, cele de servicii profesionale, de servicii financiare, operatorilor de clinici și spitale private și chiar unități de învățământ private. De remarcat este și faptul că, deși cea mai mare parte a cererii este reprezentată de contracte de renegociere pentru spațiile existente, companiile au decis în general să își mențină suprafața ocupată, iar în unele cazuri chiar să se extindă. Există și companii care și-au recalibrat necesarul de spații de birouri și au renunțat la o parte din acestea în urma renegocierilor, fenomen care probabil va continua și în următoarele luni, însă credem că lucrurile se vor stabiliza treptat începând din al doilea semestru din 2024”.

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox

Cushman birouri noiembrie 2023


Citește și:

Imobiliarele și construcțiile, pe locul al treilea în clasamentul sectoarelor economice care atrag investiții străine directe în România


Proiecte office de 300.000 mp, ținute în loc de problemele urbanistice

La capitolul livrări de noi spații de birouri, consultanții companiei precizează că în T3 2023 a fost finalizată cea de-a doua clădire a proiectului de birouri U-Center (cu o suprafață totală închiriabilă de 32.500 de metri pătrați), dezvoltat de Forte Partners în zona centrală a Bucureștiului. Astfel, volumul livrărilor consemnate în primele 9 luni ale anului s-a cifrat la 102.500 de metri pătrați, urcând stocul total la 3,41 milioane de metri pătrați.

Cât despre proiectele aflate momentan în construcție, oferta este destul de limitată – aceasta constă, mai exact, în 80.000 de metri pătrați de spații office moderne, cel mai redus nivel al ultimilor 16 ani, ca urmare a incertitudinilor cauzate de problemele urbanistice. „Prin urmare, este dificil de prognozat suprafața de birouri ce urmează a fi livrată în perioada de după 2024-2025 fără o soluție clară referitoare la subiectele menționate anterior, în timp ce proiecte cu o suprafață de peste 300.000 mp așteaptă să primească autorizațiile necesare începerii construcției”, punctează reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.

În ceea ce privește chiriile practicate pe piața office din Capitală, acestea s-au stabilizat în trimestrul al treilea, fără mișcări importante în principalele subpiețe, astfel chiria de referință din CBD menținându-se la nivelul anterior de 22€/mp/lună.


Citește și:

Top zone de birouri: zona Centru-Vest a devenit cea mai mare subpiață office din București, surclasând Floreasca-Barbu Văcărescu. Urmează un blocaj al noilor construcții?