Meniu Anunt
05-02-2015

Guvernul, împrumut pentru 9.000 de locuințe

share:

Guvernul, împrumut pentru 9.000 de locuințe
9.000 de locuințe vor fi construite dintr-un împrumut de 175 de milioane de euro, sumă ce va fi contractată de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

9.000 de locuințe vor fi construite dintr-un împrumut de 175 de milioane de euro, sumă ce va fi contractată de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). În acest sens, Guvernul a aprobat un memorandum prin care Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Finanțe și ANL sunt mandatate să negocieze contractarea acestui împrumut de la banca de dezvoltare multilaterală. Prin intermediul acestei sume, Guvernul își propune să construiască aproximativ 9.000 de locuințe destinate închirierii, de către tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, ce au venituri sub salariul mediu pe economie.

Mișcarea vine pe fondul unor prăbușiri a investițiilor statului în domeniul locativ. Potrivit datelor emise de Institutul Naţional de Statistică, România a livrat în 2009 peste 5.700 de locuințe realizate din fonduri publice, iar în 2013, numărul acestora a ajuns la 2.000 de unități, jumătate dintre ele fiind construite în Constanța. Cât despre anul trecut, în primele trei semestre au fost finalizate numai 422 de locuințe ridicate din fondurile publice.

Proiectul ar trebui să se desfășoare în perioada 2015-2020, iar valoarea sa este estimată la 250 de milioane de euro. Finanțarea va fi completată prin contribuția Ministerului Dezvoltării, urmând ca acesta din urmă să adauge o sumă de 37,5 milioane de euro, sumă la care se va adăuga și contribuția autorităților locale (37,5 milioane de euro), prin punerea la dispoziție a terenurilor necesare și viabilizarea acestora. Guvernul estimează că va avea un cost mediu de aproximativ 28.000 de euro pentru construirea unei locuințe sociale.

Conform declarațiilor reprezentanților Guvernului, BDCE acordă, în mod normal, împrumuturi pe o perioadă de până la 20 de ani, din care 5 ani reprezintă o perioadă de grație. Condițiile și termenii de finanțare prevăzute de BDCE în privința acordării împrumuturilor, sunt mult mai flexibile decât alte instrumente de finanțare existente pe piața financiară internațională.

 

Sursa: zf.ro