Meniu Anunt
20-06-2018

Drama datornicilor din perioada de boom imobiliar

share:

Drama datornicilor din perioada de boom imobiliar
Faptul ca traversam o perioada extrem de dificila din punct de vedere al sigurantei locului de munca si al veniturilor lunare nu mai este un secret pentru nimeni.

  Faptul ca traversam o perioada extrem de dificila din punct de vedere al sigurantei locului de munca si al veniturilor lunare nu mai este un secret pentru nimeni. Insa, in timp ce romanii care au reusit sa evite contractarea de credite cu valoare mare supravietuiesc acestor vremuri cu ceva mai mult optimism, pentru acele persoane cu datorii la banci de zeci de mii de euro, situatia actuala este una foarte grava.
Pretuile mari ale locuintelor, mai ales din perioada 2006-2008, au obligat zeci de mii de romani sa contracteze credite imobiliare sau ipotecare, pe perioade cuprinse intre 20 si 30 de ani, cu niste rate lunare carora astazi nu le mai pot face fata. Cu atat mai grava este situatia lor daca avem in vedere si faptul ca locuintele achizitionate astfel, in urma cu trei sau patru ani, nu pot fi vandute astazi cu speranta ca se va obtine un pret apropiat de cel al achizitiei, in vederea achitarii in avans a creditului bancar.
   Familia Dobre, Silviu si Alexandra, reprezinta unul dintre aceste cazuri. Cei doi soti au cumparat in 2007 un apartament cu doua camere, situat intr-un ansamblu rezidential nou, la un pret de 90.000 de euro. Plata s-a facut in doua transe, respectiv un avans de 15%, in timp ce restul sumei, de 76.500 de euro, a fost achitata in urma contractarii unui credit ipotecar, pe 30 de ani, cu o rata lunara de aproximativ 650 de euro. La vremea respectiva, veniturile familiei Dobre ajungeau la aproximativ 2.000 de euro pe luna, in timp ce ele, astazi, sunt aproape la jumatate. „Ne este tot mai greu sa sustinem rata lunara, iar de vandut locuinta in vederea achitarii creditului in avans nici nu poate fi vorba, daca avem in vedere ca ea, in prezent, este evaluata la aproximativ 65.000 de euro”, ne-a spus Silviu Dobre.
   Aceeasi poveste, cu unele mici diferente, in cazul familiei Avram, care, in urma cu doi ani a cumparat o parcela de teren cu suprafata de 700 de metri patrati, la un pret de 85 de euro pe metru patrat, in comuna Branesti, in apropierea Capitalei. Investitia in ridicarea unei case a mai solicitat inca 60.000 de euro, bani obtinuti tot de la banca. In prezent, terenul despre care vorbim este evaluat la cel mult 45 de euro pe metru patrat, iar casa are un pret de piata de maximum 45.000 de euro.

O posibila solutie: relocarea

  Ca urmare a dificultatilor tot mai mari intampinate atunci cand vine vorba de plata ratelor lunare, tot mai multi tineri care au achizitionat locuinte in perioada de boom imobiliar se gandesc serios sa se mute in alte localitati. „In ultimele sase luni, a crescut numarul celor care aleg sa-si vanda locuintele din orasele mari pentru a se muta fie in localitatile de la periferiile acestora, fie in spatiul rural”, precizeaza Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea din Bucuresti. Aceste persoane decid sa-si vanda locuintele cumparate pe credit, iar din suma obtinuta sa achite cat mai mult din imprumut, in timp ce o mica parte din ea ar urma sa fie folosita pentru achizitionarea unei locuinte mult mai ieftine in alta localitate, spune consultantul.