Meniu Anunt
15-12-2017

Daca vrei sa achizitionezi o locuinta cu credit in lei, iata aici ce trebuie sa stii despre ROBOR la 3 luni

share:

Daca vrei sa achizitionezi o locuinta cu credit in lei,  iata aici ce trebuie sa stii despre ROBOR la 3 luni
Afla despre cum indicele ROBOR la 3 luni influenteaza creditele in lei cu dobanda variabila.

Indicele ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara. Valoarea ratei la un credit in lei este stabilita in functie de indicele ROBOR la 3 sau 6 luni, plus o marja procentuala care reprezinta riscul clientilor si marja de profit pe care o vrea banca. Indicele ROBOR la 3 luni a scazut pana la 2.15% potrivit BNR.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara a avut un parcurs tumultos din octombrie 2016, cand s-a atins un minim de 0.68% la 3 luni. In luna ianuarie 2017 ROBOR atingea 0.87%. Pragul de peste 1% a fost atins in 18 septembrie si de atunci cresterea a fost rapida. Cele cateva zile pana la luna octombrie a dus ROBOR la 1.80%, iar noiembrie aducea un indice din ce in ce mai apropiat de cel de 2%. Cel mai mare indice din noiembrie a fost de 2.2% atins pe data de 28. Pana acum maximul lunii decembrie a fost de 2.22%. Iar pe 11 decembrie a coborat la 2.15%.

Cresterea ROBOR scumpeste ratele la creditele in lei, cu dobanda variabila. Daca ratele persoanelor cu imprumuturi in lei a crescut cu aproximativ 10-11% fata de aceeasi perioada a anului trecut,  cresteri mai mari vor aparea daca indicele dobanzii interbancare va mai creste brusc, intr-un timp scurt, asa cum a facut-o in ultima parte a lunii septembrie. Cresterea indatorarii populatiei, pe fondul cresterii ROBOR, este o amenintare la adresa stabilitatii financiare.

Analistii recomanda creditele cu dobanda fixa, chiar daca acestea sunt mai scumpe. Cu toate ca aceste credite par sa protejeze populatia, aparent dobanda fixa are dezavantajele ei. Daca ROBOR la 3 luni va ramane la un procent care va tine dobanzile la un nivel scazut, dezavantajul va fi pentru cei cu dobanda fixa care este posibil sa plateasca mai mult. Spre deosebire de celelalte tari Europene, in Romania creditele cu dobanda variabila sunt cele mai cautate, in timp ce creditele cu dobanda fixa sunt de doar 10%.

Specialistii anunta ca ROBOR la 3 luni va creste, in anul 2018, pana peste pragul de 2%. Acestia mai spun ca anul 2018 va avea o crestere la fel de abrupta ca 2017. Bancile recomanda ca doritorii de credite sa se asigure ca nu se vor indatora mai mult de jumatate din venituri pe anul 2018.