Meniu Anunt
18-11-2022

Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii privați, activi mai ales pe segmentul rezidențial, sunt interesați acum și de proprietăți comerciale generatoare de venituri

share:

Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii privați, activi mai ales pe segmentul rezidențial, sunt interesați acum și de proprietăți comerciale generatoare de venituri
Adriana Drăgușin

Bugetele alocate pentru o achiziție sunt de ordinul milioanelor de euro, cumpărătorii din această categorie neavând nevoie de finanțare, întrucât dispun de lichidități.

Achiziția de proprietăți generatoare de venituri reprezintă o opțiune din ce în ce mai apreciată de investitorii privați, români sau străini, pentru a-și plasa capitalul. Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, până în urmă cu câțiva ani acest gen de cumpărători erau interesați cu precădere de sectorul rezidențial, unde ținteau achiziția de proprietăți trofeu”, apartamente sau vile de lux. În momentul de față, interesul acestora vizează toate segmentele de piață – birouri, retail, industrial, hotelier –, iar bugetele alocate pentru o achiziție pot porni de la 2-3 milioane de euro, însă pot depăși și 10-15 milioane de euro, în funcție de produs.

Citește și: Volumul tranzacțiilor cu terenuri de construcții din zona Bucureștiului s-a dublat între 2020 și 2022. Cele destinate investițiilor rezidențiale „vor rămâne cele mai căutate în viitor”

Creșterea mai rapidă a prețurilor decât a chiriilor a diminuat randamentele

Pentru multă vreme, activele rezidențiale premium și de lux au reprezentat pentru acești investitori aproape singurul tip de plasament pe piața imobiliară autohtonă, datorită randamentelor ridicate pe care le generau. Pe fondul creșterii prețurilor într-un ritm mai alert comparativ cu evoluția chiriilor, randamentele s-au diminuat, piața oferind clase de active mai atractive din punct de vedere investițional prin prisma câștigurilor pe care le pot oferi.

Această categorie de cumpărători de active imobiliare, pe care noi o numim private investors (investitori privați), acoperă un segment de piață pe care fondurile și investitorii instituționali au o expunere redusă, pentru că nu se încadrează în strategiile lor de achiziții. Astfel, fie că vorbim despre antreprenori care au lichidități disponibile din alte business-uri, fie de familii care investesc de mulți ani pe piața imobiliară, investitorii privați sunt extrem de activi și doar în ultimii trei ani au făcut achiziții care pot fi estimate la 200 milioane de euro.”

Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox

De regulă, investitorii de acest tip nu au nevoie de finanțare, întrucât dispun de lichidități, și aleg să achiziționeze fie active în măsură să genereze venituri imediat, fie proiecte care pot deveni aducătoare de venituri în urma unor investiții ulterioare. În această din urmă categorie sunt incluse spații comerciale, diverse clădiri ce pot fi renovate, modernizate și apoi închiriate ca birouri, dar și imobile office mai vechi, dar amplasate în zone ultracentrale și centrale și care prin investiții pot fi aduse la standarde moderne.

Citește și: Cushman & Wakefield Echinox: Pe piața locală se află, în diverse stadii de negociere, tranzacții de investiții imobiliare în valoare de circa 1,2 miliarde de euro

Diversificarea portofoliilor, un obiectiv (și) pentru investitori privați

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, investitorii privați acționează fie în nume propriu, fie se asociază în fonduri de investiții private pentru a achiziționa produse diverse și mai valoroase. Piața locală oferă un număr mult mai mare de astfel de produse și care ar putea atrage acești investitori, comparativ cu numărul activelor disponibile la vânzare pentru investitori și fonduri instituționale, și de aceea credem că vom vedea în perioada următoare mai multe tranzacții, fapt care va contribui la lichidizarea pieței de investiții imobiliare în general”, subliniază reprezentanții companiei.

Departamentul de Capital Markets al Cushman & Wakefield Echinox are în portofoliu o serie de proprietăți care îndeplinesc condițiile pentru a deveni o țintă atractivă pentru investitorii privați și este mandatat de un număr din ce în ce mai ridicat de astfel de cumpărători pentru a găsi cele mai bune oportunități de plasare a capitalului.

Am observat în timp o schimbare a focusului investorilor privați, cererile acestora fiind tot mai diverse și având ca strategie diversificarea portofoliilor imobiliare. Mai mult decât atât, doar în ultimii doi ani, compania noastră a oferit consultanță pentru tranzacții de aproape 50 de milioane de euro, cea mai mare dintre acestea având ca obiect un portofoliu de spații de retail în București, în valoare de circa 20 de milioane de euro.”

Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox