Meniu Anunt
23-05-2016

Costurile creditelor se pot ridica la cateva mii de lei. Comisioane cerute de banci pentru un credit ipotecar

share:

Costurile creditelor se pot ridica la cateva mii de lei. Comisioane cerute de banci pentru un credit ipotecar
Când vine vorba de credite, băncile îşi fac treaba foarte bine, aşa că pentru a-ţi da un împrumut trebuie să îţi ia bani mai întâi. Comisioanele pe care acestea le percep sunt destul de mari, mai ales că o bună parte din profiturile pe care le înregistrea

Când vine vorba de credite, băncile îşi fac treaba foarte bine, aşa că pentru a-ţi da un împrumut trebuie să îţi ia bani mai întâi. Comisioanele pe care acestea le percep sunt destul de mari, mai ales că o bună parte din profiturile pe care le înregistrează sunt tocmai din aceste taxe şi comisioane pe care le impun. Mai jos puteţi vedea ce comisioane percep băncile pentru creditele ipotecare pe care le oferă.

Pentru un credit de 160.000 de lei de la BCR veţi avea de plătit un comision de evaluare de 370 de lei pe apartament. Aveţi şi un comision unic de 90 de lei pentru prestarea serviciilor cuprinse la data solicitării împrumutatului/ coplătitorului/coplătitorilor în lista de tarife şi servicii afişată la sediul BCR. Dacă există şi alte comisioane, banca vă roagă să vă interesaţi la unităţile ei.

La BRD, pentru creditul imobiliar sau ipotecar Habitat banca vă percepe, pentru început, un comision de analiză a creditului de 500 de lei sau 200 de euro, în funcţie de moneda în care alegeţi să luaţi împrumutul. Administrarea creditului se face gratuit, dar numai în anumite condiţii. Banca mai are şi un comision unic pentru servicii suplimentare prestate la cererea clientului, pe parcursul derulării contractului de credit, de 50 de euro.

Comisionul de analiză a dosarului este de 400 de euro sau 1.800 de lei, în funcţie de moneda creditului Alpha Housing Standard, de la Alpha Bank. De asemenea, se mai percepe un comision unic pentru servicii suplimentare pe durata derulării creditului de 50 de euro sau contravaloarea în lei. În plus, la cheltuieli se mai adaugă şi cele pentru evaluarea imobilului. Astfel că va trebui să plătiţi 420 de lei pentru evaluarea unui apartament, 480 de lei – dacă este casă, 600 de lei pentru evaluarea unui imobil tip casă în construcţie sau 420 de lei pentru evaluarea unui imobil tip teren intravilan cu o suprafaţă de până la 3.000 mp. Şi veţi mai da 64 de lei taxă de înregistrare garanţie în Arhiva Electronică.

Unicredit Bank afişează în lista de comisioane pentru creditele ipotecare un singur comision, de 300 de euro (1.290 de lei echivalent) pentru analiza dosarului. Apoi se mai percepe un comision lunar de administrare 0,05% din credit.

Şi la Raiffeisen Bank comisionul de analiză se ridică la 400 de euro sau 1.600 de lei, iar acesta este finanţat din credit. Banca are şi o taxăstandard de evaluare a garanţiilor, care se ridică la 108 euro, echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii. Austriecii vă mai iau şi un comision unic postacordare de 90 de euro/solicitare sau echivalent în lei la cursul BNR de la data plăţii, perceput pentru servicii prestate de bancă după acordarea creditului, la solicitarea clientului (de exemplu, schimbare garanţii).

  • comisioane

Sursa: libertatea.ro