Meniu Anunt
29-01-2016

Cel mai mare oras-fantoma din lume: Cum se zbat autoritatile sa aduca aici 900.000 de locuitori

share:

Cel mai mare oras-fantoma din lume: Cum se zbat autoritatile sa aduca aici 900.000 de locuitori
Ridicat in urma boom-ului industriei miniere din zona, acest oras trebuia sa adaposteasca 1 milion de locuitori. In ciuda eforturilor indelungate ale autoritatilor, gradul de ocupare nu a depasit 10%. Cum se explica esecul de proportii al acestui plan urb

Ridicat in urma boom-ului industriei miniere din zona, acest oras trebuia sa adaposteasca 1 milion de locuitori. In ciuda eforturilor indelungate ale autoritatilor, gradul de ocupare nu a depasit 10%. Cum se explica esecul de proportii al acestui plan urbanistic?

Aceasta localitate din China atragea candva investitii de sute de milioane de dolari, dar acum a ajuns sa fie cunoscuta drept cel mai mare oras-fantoma din lume, scrie Tech Insider.

In urma cu 15 ani, boom-ul din industria miniera din zona a determinat autoritatile chineze sa investeasca intr-un plan urbanistic pentru a crea un nou centru cultural, economic si politic. 

Noul oras Ordos, cunoscut si sub numele de Kangbashi, urma sa adaposteasca 1 milion de locuitori si sa fie faimos pentru proiectele sale arhitecturale, turnurile rezidentiale si evenimente sportive. Dar, impozitele mari si calitatea proasta a constructiilor i-au indepartat pe cei care ar fi vrut sa se mute in Ordos.

Astazi, doar 100.000 de persoane locuiesc aici, 90% din capacitatea de locuire a orasului ramanand neutilizata

"Intregul oras arata ca o nava spatiala post-apocaliptica dintr-un film SF”, spune fotograful Raphael Olivier, care a realizat o foto-galerie intitulata "Ordos - A Failed Utopia". 

Pentru ca in zona unde se afla Ordos se gasesc aproape o sesime din rezervele de carbune ale Chinei, acesta avea potential de a deveni un centru de dezvoltare.

La sfarsitul anilor ’90 si inceputul anilor 2000, companiile miniere si-au inceput operatiunile aici, generand multi bani din taxe si impozite pentru autoritatile locale, care au decis astfel sa construiasca de la zero un oras nou.

Astfel, incepand din 2005 au inceput sa investeasca sute de milioane de dolari in real estate si infrastructura.
 Pana in 2010, numarul foarte mare de locuinte intr-o piata inexistenta a facut ca bula imobiliara sa se sparga.

In plus, impozitele mari i-au indepartat pe potentialii clienti.
 De asemenea, noul Ordos a fost construit la doar cativa kilometri de vechiul Ordos, asa ca oamenii nu au gasit niciun motiv sa se mute. 

Pana la urma, aici s-au mutat constructori si functionari publici, ramanand libere din 2010 incoace cam 90% dintre proprietati. 

Orasul dispune pana si de un stadion cu 35.000 de locuri, dar care nu a fost niciodata utilizat la capacitate maxima. 

In ultimii ani, autoritatile au recurs la demersuri din ce in ce mai disperate pentru a gasi rezidenti. Se spune ca au si “mituit” fermieri cu apartament gratuite si compensatii financiare pentru a se muta la bloc. 

De asemenea, aici au fost transferate anumite institutii publice, astfel incat functionarii au fost nevoiti sa se mute in noul oras pentru a fi mai aproape de birou. 

Mai mult, aici au mai fost mutate si licee cu reputatie buna, astfel incat unele locuinte au fost ocupate de elevi. 

Ca urmare a acestor eforturi, populatia orasului ar fi ajuns la 100.000 de locuitori, insa este abia 10% din capacitatea sa. 

Acesta nu este singurul dezastru in materie de planificare urbanistica din China. Problema este destul de des intalnita in statul asiatic ce vrea sa-si dubleze numarul de locuitori din mediul urban pana in 2020.

Sursa: dailybusiness.ro