Meniu Anunt
15-11-2013

Ce afaceri imobiliare au in Romania cei mai mari miliardari ai lumii

share:

Ce afaceri imobiliare au in Romania cei mai mari miliardari ai lumii
Bogatii lumii au pariat pe piata imobiliara romaneasca peste 1,5 miliarde euro in ultimii sapte ani.

Capital a realizat o lista cu cei mai mari zece miliardari ai lumii care au afaceri imobiliare in Romania. Printre acestia se numara Gerald Cavendish Grosvenor, al saselea duce de Westminster si cel mai bogat proprietar birtanic, Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, Benjamin de Rothschild, presedintele bancii Edmond de Rothschild Group si descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild,  David Rockefeller, capul familiei Rockefeller, si Nathaniel Rothschild, descendent si mostenitor al ramurii britanice a familie Rothschild. Majoritatea proiectelor in care sunt implicati acestia vizeaza constructia de malluri si locuinte.

Prezenta unor nume de asemenea calibru nu poate trece neobservata in randul investitorilor imobiliari care inca se mai uita la piata romaneasca. „Intrarea pe piata locala a unor investitori de anvergura si nu neaparat activitatea pe care o desfasoara e cea care ofera incredere in climatul economic, in primul rand. Prezenta lor inseamna in continuare incredere. Semne de intrebare cu privire la potentialul de crestere al pietei se pun atunci cand ei decid sa plece. Este adevarat ca suntem intr-o alta realitate economica decat in 2006-2008. Azi sunt alte probleme, incepand de la finantare si ajungand la randamentele investitionale. Cred ca azi, Romania poate fi interesanta prin prisma randamentelor pentru produse de top, si aici ma refer nu doar la cele cu locatie buna, ci si la contracte sigure“, mentioneaza Razvan Iorgu, managing director CBRE Romania.

Chiar daca prezenta acestor inves­titori pe o anumita piata este un semnal pozitiv, activitatea lor nu este intotdeauna incununata cu lauri. Multe dintre proiectele in care s-au implicat acestia sunt in continuare blocate sau date uitarii. „80% din ei au facut investitii care s-au dovedit a fi un esec groaznic si au un impact negativ asupra comunitatii de investitori. Sunt prea putine povesti de succes si cred ca in urmatoarea perioada isi vor lichida proprietatile pe care le mai detin pentru ca e greu sa mai convinga actionarii sa bage bani in Romania. Problema este ca ei pun esecul pe seama pietei romanesti, cand de fapt oamenii lor i-au adus in aceasta situatie. Nu le conduc romanii afacerile locale“, sustine Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners. Citeste articolul integral pe capital.ro