Meniu Anunt
01-07-2022

A doua fază a complexului de birouri AFI Tech Park a obținut precertificarea LEED Platinum

share:

A doua fază a complexului de birouri AFI Tech Park a obținut precertificarea LEED Platinum
Adriana Drăgușin

Consumul de energie este cu 35% mai mic, iar cel de apă potabilă cu 50% mai mic față de o clădire obișnuită.

AFI Tech Park 2, a doua fază a ansamblului de birouri AFI Tech Park dezvoltat de AFI Europe România lângă Palatul Parlamentului, a primit precertificarea LEED Platinum, după ce a finalizat cu succes evaluarea GBCI a documentației din faza inițială de proiectare. Laboriosul proces de certificare este coordonat de divizia Green & Healthy Buildings Certifications din cadrul Colliers România.

Prin obținerea pre-certificării LEED Platinum, AFI Tech Park 2 demonstrează un angajament activ în construirea clădirilor sustenabile, prin diminuarea emisiilor de carbon, prin reducerea costurilor de operare și prin conservarea resurselor naturale. AFI Europe este cel mai mare dezvoltator de clădiri de birouri și centre comerciale certificate LEED Core & Shell din România, cu peste 170.000 de metri pătrați de spații certificate."

arh. Tamara Dogariu, Senior Sustainability Consultant, Green & Healthy Buildings Certifications, Colliers

Sistemul de certificare „verde” LEED este un standard recunoscut la nivel global ca simbol al excelenței în proiectarea, construcția și operarea clădirilor sustenabile. Pre-certificarea LEED Platinum, cel mai înalt nivel al acestui sistem, a fost acordată clădirii AFI Tech Park 2 pentru punerea în aplicare a unor strategii și soluții practice și măsurabile în domenii precum dezvoltarea durabilă a zonei in care se construiește, reducerea consumului de apă potabilă, eficiența energetică, selecția materialelor și calitatea mediului interior.

70% din necesarul de energie electrică, din surse nepoluante

Pentru a reduce emisiile de CO2 în timpul funcționării, AFI Tech Park 2 va consuma cu 35% mai puțină energie și cu 50% mai puțină apă potabilă în comparație cu o clădire obișnuită, reducând astfel efectele nocive asupra mediului și economiei ale consumului excesiv de energie, dar și presiunea asupra sistemelor municipale de alimentare cu apă și de canalizare. Potrivit reprezentanților companiei, AFI Europe România are în plan să încurajeze dezvoltarea rețelei de distribuție și a noilor tehnologii de energie regenerabilă, motiv pentru care a decis să se angajeze într-un contract de achiziție de energie regenerabilă pe o durată de minimum 2 ani, pentru a asigura cel puțin 70% din necesarul de energie electrică al clădirii din surse nepoluante.

Pentru a oferi confort, bunăstare și productivitate tuturor ocupanților clădirii, calitatea mediului interior este asigurată prin mai multe măsuri strategice, cum ar fi o ventilație îmbunătățită și aport sporit de aer proaspăt, un plan de management al execuției construcției pentru calitatea aerului interior, reducerea poluanților aerului proveniți de la materialele de construcție, asigurarea unui confort termic adecvat și a unui acces sporit la lumină naturală.

Suntem constant preocupați să dezvoltăm proiecte sustenabile și vizăm menținerea unor costuri operaționale la un nivel optim, asigurând calitatea și eficiența impuse de către chiriașii noștri. În acest sens, am instalat în toate clădirile de birouri cel mai nou și performant sistem de purificare a aerului prin ionizare, care a contribuit de asemenea la obținerea certificării WELL Health & Safety pentru toate clădirile.”

Emma Toma, Head of Office Division, AFI Europe România

AFI TECH PARK

Din 2014, anul în care AFI Park 1 a devenit prima clădire de birouri din România certificată LEED Core and Shell Rating System, AFI Europe a stabilit mai multe repere importante pe acest segment. Astfel, compania a certificat în conformitate cu sistemul LEED Gold & Platinum pentru core & shell nu doar AFI Tech Park 1, ci și AFI Park Brașov. Pe de altă parte, clădirile AFI Lakeview, AFI Park Floreasca, AFI Victoriei Plaza și AFI Park Timișoara au obținut certificarea BREEAM Excellent & Very Well. De asemenea, în 2020 AFI Europe România a finalizat dezvoltarea prime faze a AFI City Bucureștii Noi, primul complex rezidențial al companiei în România. Proiectul a primit certificarea Green Homes de la RoGBC (Romanian Green Building Council), ca o recunoaștere pentru faptul că este un proiect rezidențial prietenos cu mediul înconjurător, cu multiple facilități „verzi”.

Compania de consultanță imobiliară Colliers are o amplă experiență în domeniul certificărilor „verzi”, oferind consultanță pentru obținerea standardelor LEED, WELL și BREEAM. Colliers oferă astfel de servicii din 2011, iar până acum a asistat peste 120 de proiecte în această direcție, proiecte ce însumează aproximativ 3,2 milioane de metri pătrați (cu certificări deja obținute sau în curs de acordare în România și Europa Centrală și de Est). Echipa este formată din specialiști care dețin diverse acreditări, cum ar fi: LEED AP BD + C, LEED AP ID + C, LEED AP O + M, LEED AP ND, WELL AP, BREEAM Assessor și BREEAM In Use Assessor.