Meniu Anunt
23-06-2023

Tranzacțiile imobiliare în primele 5 luni din 2023: scădere față de 2022, dar CREȘTERE față de perioada de dinaintea pandemiei. Dezvoltatorii își continuă investițiile în proiecte noi

share:

Tranzacțiile imobiliare în primele 5 luni din 2023: scădere față de 2022, dar CREȘTERE față de perioada de dinaintea pandemiei. Dezvoltatorii își continuă investițiile în proiecte noi
Adriana Drăgușin

Semnale privind scăderea costurilor de creditare există deja, iar pentru anul viitor specialiștii se așteaptă la o „detensionare” a condițiilor de finanțare.

Creșterea dobânzilor a redus apetitul românilor pentru accesarea de credite ipotecare, astfel că numărul tranzacţiilor cu apartamente a fost, în primele cinci luni ale anului, în scădere cu aproape 30% la nivelul Bucureștiului și al marilor orașe din România, relevă o analiză realizată de compania de consultanță Colliers. Cu toate acestea, raportat la perioada de dinaintea pandemiei, piața cunoaște o dinamică bună, numărul tranzacțiilor cu apartamente din 2023 fiind în creștere cu circa 20-30% în Capitală și celelalte centre regionale.


Citește și:

Starea pieței rezidențiale: despre livrările de locuințe, tranzacții, prețuri și tendințe. „Nu este sustenabil să depășim recorduri în fiecare an”


Volumul creditelor și-a încetinit ritmul de creștere

Reprezentanții companiei pun diminuarea activității tranzacționale consemnate anul acesta pe seama dificultăților de finanțare întâmpinate de potențialii cumpărători de locuințe, pe fondul majorării costurilor de creditare. Astfel, comparativ cu ultimii patru ani, în care volumul creditelor pentru locuințe a crescut cu o medie anuală de 10-12%, în prezent, evoluția anuală a stocului de credite pentru locuințe mai înregistrează un avans de doar 1,2%, încetinirea de ritm devenind notabilă începând cu a doua parte a anului trecut. IRCC, dobânda de referință pentru creditele pentru locuințe, va rămâne relativ constantă față de valoarea de 5,98% din al doilea trimestru a lui 2023, pentru trimestrul al treilea urmând să se situeze la 5,94%, în ultimele trei luni ale anului estimându-se ca aceasta să ajungă la circa 5,95%.

Stocul creditelor pentru locuințe a scăzut în fiecare din primele patru luni ale acestui an, ceea ce înseamnă că băncile au acordat mai puține credite pentru locuințe decât au fost rambursate. Perspectivele dobânzilor pentru a doua parte a anului arată puține semne de îmbunătățire, astfel că ne așteptăm să vedem o continuare a acestui trend. Evoluția anuală a creditelor pentru locuințe va intra în teritoriu negativ, iar o consecință este faptul că procentul tranzacțiilor care se bazează pe credit scade, pentru că o parte dintre cumpărători nu își mai permit să acceseze un credit ipotecar, așa că se văd nevoiți să amâne decizia de cumpărare.”

Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România


Citește și:

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

Salariile s-au majorat mai mult decât rata inflației

În ciuda dificultăților privind creditarea, reprezentanții companiei de consultanță notează că fundamentele pieței rezidențiale rămân solide, iar creșterile salariale se mențin la un nivel ridicat. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 15% în aprilie 2023, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 4.564 lei, evoluție care depășește rata inflației din aceeași perioadă.

Consultanții Colliers sunt de părere că o continuare a acestei tendințe va duce la îmbunătățirea accesibilității locuințelor. În plus, perspectiva încetinirii majorării inflației, atât în România, cât și la nivel european, va avea ca efect o detensionare a piețelor financiare, care duce, în final, și la scăderea costurilor împrumuturilor pentru achiziția de locuințe, completează reprezentanții companiei.

Semnale în acest sens există deja, în contextul în care, de la începutul acestui an, indicele ROBOR 3M a înregistrat o scădere de 1 punct procentual, de la 7,56%, până la 6,55% în prezent. Scăderea dobânzilor la creditele legate de IRCC (creditele noi, dar și creditele vechi care au făcut conversia de la ROBOR la IRCC) va mai dura însă, având în vedere metodologia de calcul a acestui indice.


Citește și:

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO


Volumul de construcții rezidențiale, avans ușor față de 2022

În ceea ce privește activitatea de construcție pe segmentul rezidențial, în primul trimestru al acestui an a fost observată o scădere a numărului de locuințe finalizate, numărul acestora cifrându-se la 4.666 de unități, în scădere cu 16% față de perioada similară a anului trecut.

Chiar dacă ritmul de creștere a volumului de lucrări a mai scăzut față de anii trecuți, primele patru luni ne-au arătat totuși o creștere de 1,1% a volumului construcțiilor rezidențiale, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei care continuă să investească în dezvoltarea de noi proiecte în această perioadă vor avea cel mai mult de câștigat în perspectiva anului viitor, când ne așteptăm la detensionarea condițiilor de finanțare. De asemenea, volumul foarte bun al lucrărilor de infrastructură din această perioadă va debloca din potențialul de dezvoltare pe care îl înregistrează atât zona capitalei, cât și orașele situate de-a lungul autostrăzilor spre Moldova sau spre Transilvania.”

Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România

Evolutia pieței rezidențiale este strâns legată de evoluția generală a economiei, iar perspectivele bune ale economiei românești au fost evidențiate în cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene din această primăvara, subliniază reprezentanții Colliers. În ciuda încetinirii creșterii economice din Uniunea Europeană față de evoluția din 2022, România este țara cu cea mai mare creștere economică prognozată din CEE și a treia la nivelul UE, cu 3,2% în 2023 și 3,5% în 2024. Aceste perspective contribuie la climatul pozitiv pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale, alături de nivelul investițiilor publice în infrastructură și de faptul că avem a doua cea mai scăzută inflație din CEE-6, conchid aceștia.


Citește și:

Prețurile locuințelor noi, de aproape 2 ori mai mici în București decât în Budapesta – față de Praga, raportul e de 3 la 1. În cât timp poate strânge un cuplu care își dorește o casă avansul necesar la cumpărare