Meniu Anunt
01-03-2023

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO

share:

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO
Adriana Drăgușin

44% dintre respondenții la un studiu derulat recent, pe plan național, au declarat că doresc să achiziționeze o locuință până la finalul anului.

Dacă perioada pandemiei a dus la o scădere a cererii pentru închirierile de locuințe în marile centre regionale, odată cu popularizarea lucrului și cursurilor de la distanță, în momentul de față vedem manifestându-se o tendință contrară. „Pe măsură ce ecartul dintre rată și chirie se reduce, pe fondul creșterii prețurilor pe piață și a înăspririi condițiilor de creditare, observăm o cerere din ce în ce mai mare pentru chirii”, subliniază Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Tendința de revenire a pieței chiriilor, în ceea ce privește cererea, dar și evoluția prețurilor, a fost evidențiată și de Costina Petrescu, CEO Titirez.ro și imoPR, în cadrul unei emisiuni ZF Live (difuzată luni, 27 februarie 2023). Potrivit acesteia, cei care în momentul de față nu-și permit să-și achiziționeze o locuință prin credit aleg varianta închirierii, preferând pentru aceasta blocurile finalizate după 1977.

Vezi VIDEO pentru detalii:

Majorarea dobânzilor, o situație ce va fi reglementată

O analiză publicată de Titirez.ro la începutul acestei luni relevă că una dintre problemele întâmpinate de jucătorii activi pe piața rezidențială locală, atât dezvoltatori și vânzători de locuințe vechi, cât și potențiali cumpărători, este reprezentată de creșterea considerabilă a costurilor de creditare. Astfel, potrivit datelor publicate de BNR, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) se situa, la finele anului 2022, la 5,73% – un nivel de 3 ori mai mare decât cel consemnat la începutul aceluiași an, respectiv 1,91% (valori la zi). Pe de altă parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea ratelor de dobândă la creditele (inclusiv ipotecare) contractate înainte de introducerea IRCC, s-a majorat în același interval de 2,5 ori, de la 3,02% la 7,57%.


Citește și:

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?


Ținând cont și de declarațiile reprezentanților statului, în prezent există, însă, așteptarea ca tendința de majorare a dobânzilor să fie reglementată în perioada următoare. „Eu cred că o să fie luate măsuri în sensul ăsta, de reducere a dobânzilor care [...] au crescut foarte-foarte mult. Dezvoltatorii în momentul acesta într-adevăr poate nu mai vând 20-30 de apartamente pe lună, cum vindeau în anii trecuți, dar de vândut, vând – și vând oamenilor care au cash”, punctează Costina Petrescu.


Citește și:

ANALIZĂ Titirez.ro: Presiunea inflației accelerează luarea unor decizii de achiziție. În piață sunt activi mai ales clienții cu bani gheață


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

Bucureștiul, pe primul loc în ceea ce privește intenția de achiziție

Potrivit unui studiu recent realizat de Unlock Research pentru Colliers, 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani din orașe locuiesc cu chirie, iar în rândul populației de 18-24 ani, proporția celor care stau în chirie se dublează. La nivel național, intenția de a cumpăra o locuință în următorul an se menține însă ridicată, 44% dintre respondenți dorind să facă o astfel de achiziție până la finalul anului. Totuși, numărul celor care locuiesc în prezent cu chirie și au în plan să-și cumpere o casă este în ușoară scădere față de anul trecut, când puțin peste 50% doreau să facă acest pas. În București, intenția de cumpărare se menține ușor peste 50%, în timp ce în orașele mari este de aproximativ 35%.

În cadrul emisiunii ZF Live, Costina Petrescu a subliniat că, în actualul context economic, românii se gândesc mult mai bine înainte să facă o achiziție – fapt ce explică, în parte, tendința de amânare a unor tranzacții. „Decizia este mult mai întârziată [...]. În anii precedenți lucrurile erau simple, [oamenii] vedeau apartamentul sau casa care le plăcea și luau decizia rapid – acum nu, acum timpul de așteptare este dublu, poate chiar triplu”, explică aceasta.

E foarte bine că există online-ul, oamenii întâi caută foarte mult, se face un research extraordinar, cel puțin în ultima perioadă, de la cine este dezvoltatorul, care este constructorul efectiv, [ei] se uită, analizează schițele – și doar atunci când le place ceva și au încredere că dezvoltatorul respectiv este ok, atunci se duc și la vizionare. Oamenii deja gândesc foarte mult, s-au autoeducat foarte tare, nu mai trăim vremurile din 2013-2014, în care cu Prima Casă se cumpăra orice, [clienții] se uitau numai la preț și-atât.”

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro și imoPR

Cererea pentru chirii atrage mici și mari investitori

De menționat ar fi că o cerere crescută pentru închirierile de locuințe nu se află automat în contrapunct cu cererea de cumpărare, cea dintâi putând alimenta, pe termen mediu și lung, interesul pentru un anumit tip de achiziții, anume tranzacțiile în scop investițional. De altfel, potrivit lui Gabriel Blăniță, dacă cererea pentru chirii a fost satisfăcută până în prezent de mici investitori care achiziționau pachete de apartamente și le scoteau pe piața de închiriere, acest segment începe acum să atragă și atenția jucătorilor mari. „Deja nu mai vorbim la viitor despre dezvoltarea segmentului rezidențial destinat închirierii și trendul continuă. De altfel, avem discuții cu mai mulți dezvoltatori și investitori privind construcția de ansambluri destinate exclusiv închirierii în câteva zone din București și am intermediat recent o tranzacție de teren pentru un astfel de proiect, potențialul de dezvoltare pentru acest sector ajungând la circa 5.000 de unități în București, în următorii 2-3 ani”, subliniază reprezentantul companiei de consultanță.

La rândul său, reprezentanta Titirez.ro și imoPR arată că achizițiile în scop investițional pot fi făcute atât în scopul închirierii, cât și revânzării ulterioare. „La un proiect pe care noi îl avem în portofoliu, un proiect din Pipera, de la rond de la OMV, a fost un investitor care a venit [și] a cumpărat 20 de apartamente, la prima strigare. Și acum am văzut că sunt puse la revânzare, dar cu profit, marja de apreciere fiind foarte mare”, subliniază aceasta.


Citește și:

GHID RISC SEISMIC – 2023 de la Titirez.ro. Ce putem face pentru a fi mai puțin vulnerabili la cutremure?