Meniu Anunt
15-11-2013

Topul oraselor din Romania dupa stocul de centre comerciale moderne

share:

Topul oraselor din Romania dupa stocul de centre comerciale moderne
Suceava se afla pe primul loc intr-un clasament al oraselor din Romania in functie de stocul de centre comerciale moderne la mia de locuitori, in timp ce 13 resedinte de judet nu au niciun mall.

Livrarile de anul trecut si rezultatele partiale ale recensamantului au adus o crestere de 24% a stocului mediu de spatii de retail modern per mia de locuitori. Acesta a evoluat de la 64 metri patrati, cat se inregistrau la finalul anului 2010, la 84 metri patrati in prima jumatate a anului 2012, conform unui studiu DTZ Echinox.

Se remarca diferente semnificative de stoc intre principalele orase din Romania:

Suceava, un stoc de 2 ori mai mare decat Bucurestiul

Suceava ramane in topul oraselor cu cel mai mare stoc de retail, inregistrand un stoc ponderat de 736 metri patrati, de aproape 10 ori mai mare decat media tarii si de doua ori peste media Capitalei, de 307 metri patrati.
 
Urmatoarele in clasament sunt Arad, Constanta si Iasi, ultimul beneficiind in prezent de cinci centre comerciale moderne, Palas Mall, Iulius Mall, Felicia Shopping Center, Moldova Mall, Era Shopping Park si aproximativ 366 metri patrati per mia de locuitori.

13 resedinte de judet nu au niciun mall

In partea inferioara a clasamentului se situeaza Drobeta Turnu Severin, Braila, Botosani, Tulcea si Giurgiu, ale caror stocuri de spatii comerciale moderne se situeaza in jur de 100 metri patrati per mia de locuitori, in timp ce alte 13 resedinte de judet nu au in prezent niciun centru comercial modern.

Dintre orasele cu stocuri mici sau inexistente, numai trei au proiecte anuntate pentru urmatorii ani: Drobeta Turnu Severin, unde urmeaza sa se deschida o extensie a Severin Shopping Center, Galati, cu Galleria si EuroMall si Satu Mare, unde Real4You va construi un nou proiect MegaMall. 

Romania, de 2 ori mai saraca decat tarile vecine

Stocul de retail din Europa se situeaza la nivelul anului 2012 cu aproximativ 27% peste valoarea de la finalul lui 2010, ajungand la o medie de 326 metri patrati per mia de locuitori. Stocul mediu al Romaniei este de 2 pana la 3 ori sub cel al tarilor din regiune, care inregistreaza valori intre 124 si 219 metri patrati per mia de locuitori.

La nivelul capitalelor, stocul cel mai mic este inregistrat de Kiev, cu 256 metri patrati, desi media ponderata a Ucrainei este peste cea a tuturor tarilor din CEE.

Varsovia, Praga si Budapesta inregistreaza stocuri medii per mia de locuitori peste cel al Bucurstiului, primele doua situandu-se de doua ori peste valoarea de 307 metri patrati per mia de locuitori inregistrata in capitala Romaniei.  Sursa dailybusiness.ro