Meniu Anunt
22-03-2017

Statul face preţul pe piaţa locuinţelor

share:

Statul face preţul pe piaţa locuinţelor
Programul de creditare Prima Casă, eliminarea impozitului la tranzacţiile imobiliare de până în 100.000 euro şi TVA zero la achiziţia de locuinţe au modificat sau urmează să modifice substanţial piaţa locuinţelor. Cât de benefică este, totuşi, implicarea

Programul de creditare Prima Casă, eliminarea impozitului la tranzacţiile imobiliare de până în 100.000 euro şi TVA zero la achiziţia de locuinţe au modificat sau urmează să modifice substanţial piaţa locuinţelor. Cât de benefică este, totuşi, implicarea statului pe piaţa liberă?

De departe, programul prin care statul a intervenit cel mai decisiv pe piaţa rezidenţială este Prima Casă. În cei şapte ani de când funcţionează s-au acordat aproape 200.000 de credite garantate de stat şi a ajuns să susţină pe timp de criză circa 60% din împrumuturile noi pentru achiziţia de locuinţe. Populaţia, sistemul bancar şi dezvoltatorii imobiliari au devenit dependenţi de acest program. În primul rând, Prima Casă a reuşit să oprească prăbuşirea preţurilor. Proprietarii şi dezvoltatorii şi-au mulat oferta după plafoanele de creditare setate de stat. În al doilea rând, programul a reuşit ceea ce guvernatorul Băncii Naţionale a României încercase fără succes în trecut şi anume să determine populaţia să se împrumute în moneda naţională, pentru a evita riscul valutar.

„Dacă nu ar fi existat acest program, piaţa nu s-ar fi dezvoltat la fel. Acest program a creat o modă din achiziţia unei locuinţe. Prima Casă a setat nişte standarde. Acum dă ora exactă în imobiliare“, spune Cătălin Grigore, general manager SudRezidential.ro, care gestionează o parte însemnată din vânzările de locuinţe din sudul Bucureştiului.

Pericolul apare, însă, la categoria de români care se bucură de acest tip de credit. Tinerii sub 35 de ani au ajuns să reprezinte 80% din beneficiarii programului, iar venitul mediu al românilor cu astfel de credite a fost cu circa 13% sub al celor care au obţinut un credit ipotecar clasic, pe toată durata de funcţionare a Prima Casă, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Susţinătorii programului marşează însă pe numărul mic de români care au intrat până acum în incapacitate de plată de pe urma Prima Casă, adică în jur de 600 de persoane. Situaţia este normală în contextul în care dobânzile au scăzut constant în ultimii şapte ani, însă ce se întâmplă când acestea vor creşte?

sursa: capital.ro