Meniu Anunt
24-03-2023

Schimbare de paradigmă pe piața echipamentelor de încălzire: până în 2030, 70% din locuințele europene vor dispune de o pompă de căldură, estimează Daikin

share:

Schimbare de paradigmă pe piața echipamentelor de încălzire: până în 2030, 70% din locuințele europene vor dispune de o pompă de căldură, estimează Daikin
Adriana Drăgușin

Producătorul apreciază că România reușește să țină pasul cu tendințele internaționale, după ce în ultimul an a consemnat o triplare a vânzărilor.

Piața pompelor de căldură va crește la 14 milioane de unități instalate în Europa până în 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi sisteme hidronice de încălzire, estimează experții Daikin, producător european de aparate de aer condiționat, pompe de căldură și echipamente de refrigerare. Astfel, 7 din 10 locuințe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură, comparativ cu 2 din 10 în prezent, majoritatea urmând a fi sisteme hidronice. Potrivit reprezentanților companiei, România se aliniază tendințelor de creștere, după cum o relevă triplarea vânzărilor în ultimul an – tendință ascendentă care este de așteptat să continue și în 2023.

Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung și încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralității din punctul de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câștigă o cotă din ce în ce mai mare din piața europeană a echipamentelor de încălzire, punctează oficialii Daikin. Potrivit acestora, pompele de căldură reprezintă o soluție de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiționale, asigurând un mix avantajos între un grad ridicat de performanță energetică, costuri de funcționare reduse, confort și durabilitate.


Citește și:

Tendință: scumpirea creditelor alimentează cererea pentru chirii. Luarea unei decizii este întârziată, însă interesul pentru achizițiile de locuințe se menține la un nivel ridicat – VIDEO


 

Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

Pe fondul cererii crescute, compania va deschide o nouă unitate de producție, în Polonia

Piața pompelor de căldură, care a crescut într-un ritm constant în perioada 2010 - 2020, și-a accelerat ritmul de creștere pe fondul introducerii Green Deal și sub influența planului REPowerEU, atingând 1,6 milioane de unități instalate în 2022. Tendința ascendentă va continua și în următorii ani, subliniază experții Daikin, care estimează că vor fi instalate până la 3,5 milioane de pompe de căldură anual, având în vedere tendința susținută de a renunța la gaz.

Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeană privind impactul asupra climei, un stimul important pentru creșterea cererii de pompe de căldură este reprezentat de înlocuirea centralelor termice existente, folosite atât pentru apartamente și case, cât și pentru imobile de dimensiuni mai mari. În acest context, Daikin își extinde capacitățile de producție deja existente în Belgia, Republica Cehă și Germania, printr-o investiție semnificativă în construcția primei fabrici din Polonia, care va deveni operațională în 2024 și va produce pompe de căldură pentru uz rezidențial. Începând din 2025, capacitatea de producție numai a acestei fabrici va fi de un milion de pompe de căldură anual, ceea ce o va face cea mai mare unitate de producție a Daikin din Europa.

Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa, prin urmare, în multe dintre piețele europene, guvernele oferă stimulente și subvenții atractive pentru a face mai ușor pentru proprietarii de locuințe procesul de înlocuire a vechilor sisteme de încălzire, cu petrol și gaz sau pe bază de alți combustibili fosili poluanți. Daikin își consolidează poziția de lider în piața pompelor de căldură, atât prin investiții în extinderea capacităților de producție, cât și prin creșterea numărului de noi locuri de muncă, iar noua fabrică din Polonia ne va ajuta să răspundem prompt cererii în creștere a pieței locale, oferind consumatorului român produse de calitate fabricate în Europa.”

Daniel Vasile, Managing Director Daikin România


Citește și:

Apetit crescut al investitorilor din piața rezidențială: achizițiile de locuințe în scopul revânzării sunt din nou atractive!


Obiectiv: creșterea standardelor de siguranță în industrie

Daikin este unul dintre pionierii tehnologiei sistemului de pompă de căldură aer-apă în Europa, odată cu lansarea pe piață a Daikin Altherma în 2006, o soluție durabilă și care a impulsionat piața în direcția încălzirii regenerabile. Fiind un jucător cheie în domeniul pompelor de căldură pentru construcțiile noi, Daikin și-a extins constant gama pentru a se adresa și pieței de înlocuire, devenind lider de piață în tehnologia pompelor de căldură.

Din 2006 până în prezent, Daikin a instalat 1,2 milioane de pompe de căldură hidronice în Europa și susține creșterea accelerată a pieței prin investiții continue în produse inovatoare și prin dezvoltarea capacităților de producție. În următorii ani, compania are în plan triplarea producției europene de sisteme de încălzire și se așteaptă ca acest segment de business să devină unul dintre motoarele principale de creștere a veniturilor – motiv pentru care și are în plan și inaugurarea noii fabrici, din Polonia.

Cu această nouă fabrică ne continuăm strategia de proximitate, ceea ce înseamnă că toate produsele de încălzire vândute în Europa sunt, de asemenea, fabricate în Europa. Avem 13 unități de producție în Europa, 90 de birouri, 3.000 de persoane la dispoziția clienților în fiecare zi și 61 de centre de formare. Avem un centru de formare pe o rază de 200 kilometri în toată Europa, iar acest lucru dovedește că suntem, de asemenea, aproape și de instalatorii noștri. Obiectivul nostru este de creștere a standardelor de siguranță în industrie, un prim pas făcut în această direcție fiind introducerea rețelei Stand by Me - Certified Partner, un nou program de asistență și îndrumare la nivel european, care se bazează în continuare pe tradiția noastră de a avea o rețea puternică și la nivel european de instalatori și tehnicieni foarte profesioniști."

Patrick Crombez, director general pentru încălzire și energie regenerabilă, Daikin Europe

Cu o experiență de peste 90 de ani în proiectarea și fabricarea de tehnologii inovatoare de încălzire și răcire, în 2023 Daikin își extinde gama de sisteme de acest tip cu Altherma 3 R MT, urmând ca anul viitor să lanseze și Daikin Altherma 4. Printre multe alte caracteristici de ultimă generație, această nouă gamă are un design exterior modern și o funcție de control inteligent. Noua pompă de căldură Altherma 4, expusă în premieră la standul Daikin din cadrul ISH 2023, este proiectată și fabricată integral în Europa, ceea ce asigură flexibilitate în procesul de instalare.


Citește și:

Cât de „verde” este peisajul imobiliar din România. Sectorul de retail deține cele mai multe certificări