Meniu Anunt
01-02-2023

România, pe locul al treilea în regiune la investiții în active imobiliare. Care au fost prețurile medii de tranzacționare în 2022

share:

România, pe locul al treilea în regiune la investiții în active imobiliare. Care au fost prețurile medii de tranzacționare în 2022
Adriana Drăgușin

 


Cele mai multe proprietăți achiziționate pe parcursul lui 2022 au fost clădiri de birouri, prețul mediu al acestora majorându-se cu 4,6% față de anul precedent.

Potrivit celei mai recente analize realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, volumul tranzacțiilor cu active imobiliare generatoare de venituri (birouri, spații de retail, logistice și industriale și hoteluri) din Europa Centrală și de Est (ECE) a revenit pe o traiectorie ascendentă anul trecut, această evoluție fiind susținută mai ales de performanțele înregistrate de România și Slovacia. „România a avut o creștere de aproape 40% a volumului investițional, trecând astfel pe poziția a treia în regiune, după Polonia și Cehia, din punct[ul] de vedere al valorii tranzacționate în 2022. La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat aproape 10,7 miliarde de euro, în creștere cu 6,6% comparativ cu anul anterior, în condițiile în care în 2021 piața s-a contractat cu 4,3%. Creșteri ale volumelor au fost raportate în toate piețele din regiune, cu excepția Cehiei, care a înregistrat al doilea an consecutiv de scădere. Astfel, Polonia a avut o creștere de 2,2%, Slovacia de 45,9%, în timp ce în Ungaria avansul a fost marginal, de 0,4%”, notează reprezentanții companiei.


Citește și:

Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii privați, activi mai ales pe segmentul rezidențial, sunt interesați acum și de proprietăți comerciale generatoare de venituri


Distribuția pe țări a volumului investițional din ECE

Cushman_investitii

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

25 milioane de euro, valoarea medie a unei proprietăți achiziționate

Potrivit calculelor Cushman & Wakefield Echinox, deși în România a fost tranzacționat un număr ușor mai redus de proprietăți comparativ cu 2021 (51 față de 54), volumul total investit în 2022 a atins un record istoric, de aproape 1,3 miliarde de euro – din care două treimi, respectiv 944 milioane de euro, reprezintă tranzacții parafate în a doua jumătate a anului. „Un număr de 12 proprietăți au făcut obiectul a două tranzacții de portofoliu, de birouri și de retail. Cele mai multe active tranzacționate au fost clădiri de birouri, aproape 43% din total (22), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 12 proprietăți. În ceea ce privește segmentul industrial și logistic, 7 active și-au schimbat proprietarul. Valoarea medie a proprietăților tranzacționate a crescut de asemenea în 2022, ajungând la 25 milioane de euro, față de 17 milioane de euro în 2021”, se arată în raportul citat.

Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

Conform aceleiași surse, prețul mediu la care au fost vândute clădirile de birouri a crescut cu 4,6% pe parcursul anului trecut, la 2.266 de euro pe metru pătrat, în timp ce proiectele de retail s-au tranzacționat la un pret mediu de 1.310 euro pe metru pătrat, față de 973 de euro pe metru pătrat în 2021, în condițiile în care au fost vândute mai multe proprietăți de tip distressed (aflate în dificultate financiară, n.red.). Pe de altă parte, activele industriale au înregistrat o scădere a prețului pe metrul pătrat, ajungând la 405 euro pe metru pătrat (comparativ cu 503 euro pe metru pătrat în 2021), fapt cauzat în principal de lipsa tranzacționării unor proprietăți prime (de calitatea întâi, n.red.).

Într-un context cu numeroase incertitudini, piețele imobiliare din Europa Centrală și de Est au continuat să reprezinte o alternativă atractivă de investiții în special pe segmentele principale – birouri, spații comerciale și industriale. În timp ce în Polonia investitorii străini din piețe mature, precum Statele Unite, Germania sau Suedia, au continuat să domine piața, semnând marile tranzacții, în celelalte piețe am remarcat o pondere în creștere a capitalului local, care întelege mai bine particularitățile pieței și are un apetit mai ridicat pentru risc. Astfel, aproape 40% din volumul tranzacționat în 2022 reprezintă plasamente ale investitorilor locali, cei mai activi fiind grupurile Pavăl Holding din România (cu achiziții de peste 450 de milioane de euro pe piața locală) și Adventum din Ungaria (cu achiziții de peste 350 de milioane de euro pe piețele din Ungaria, Cehia și Polonia).”

Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox


Citește și:

Volumul tranzacțiilor cu terenuri de construcții din zona Bucureștiului s-a dublat între 2020 și 2022. Cele destinate investițiilor rezidențiale „vor rămâne cele mai căutate în viitor”


Randamentele au crescut, ca și costurile de finanțare

Cele mai mari tranzacții consemnate în România au presupus vânzarea de către CA Immo a întregului portofoliu de birouri din România (6 proprietăți) către Pavăl Holding (Dedeman), respectiv achiziția de catre MAS Real Estate a unei participații de 60% din 6 parcuri de retail de la Prime Kapital. O a treia tranzacție care a depășit pragul valoric de 100 de milioane de euro a fost preluarea de către S Immo a proiectului de birouri Expo Business Park de la Portland Trust. Aceste trei tranzacții cumulează mai mult de jumătate din volumul total înregistrat în 2022.

Randamentele de referință au înregistrat o creștere în cea de-a doua jumătate a anului pe toate segmentele de piață, pe fondul creșterii costurilor de finanțare, în linie cu evoluția din întreaga Europă Centrală și de Est. Astfel, pe piața de birouri și pe cea de retail randamentele au crescut cu 25 puncte procentuale, în timp ce pe segmentul industrial avansul a fost de 15 puncte procentuale. Chiar dacă majorarea costurilor de finanțare va continua să pună presiune pe yieldurile de vânzare, diferența dintre piața locală și țările din Europa Centrală și de Est, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, se menține relativ ridicată pe toate segmentele imobiliare (100 - 250 puncte procentuale), punctează reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.


Citește și:

În 2023, piața de retail ar trebui să consemneze livrări mai mult decât duble față de 2022. Ar fi un record al ultimilor șase ani