Meniu Anunt
14-09-2023

Piața terenurilor, foarte activă în prima jumătate din 2023: s-a ajuns la tranzacții în valoare cumulată de circa 250 mil. euro

share:

Piața terenurilor, foarte activă în prima jumătate din 2023: s-a ajuns la tranzacții în valoare cumulată de circa 250 mil. euro
Adriana Drăgușin

 


Pentru proprietățile de uz rezidențial, există tendința de a amâna încheierea tranzacțiilor, un semn al ajustării ofertei pe acest segment fiind dat și de diminuarea livrărilor de locuințe.

Piața terenurilor a rămas foarte activă în prima jumătate a lui 2023, consemnând un volum de tranzacții estimat la aproximativ 250 de milioane de euro – cifră ce include doar achizițiile de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale, în sectoare precum rezidențial, birouri, retail, fără segmente precum cel industrial sau energetic, relevă cel mai recent raport de piață publicat de compania de consultanță Colliers. Cea mai intensă activitate a venit din partea segmentului de retail, în condițiile în care dezvoltatorii continuă să vadă oportunități în multe zone din țară. Cum perioada de vară a fost destul de liniștită, consultanții Colliers se așteaptă, pentru restul anului, la volume tranzacționate „modeste”.


Citește și:

Piața locală a terenurilor pentru construcții este în continuare atractivă, însă multe tranzacții sunt momentan în așteptare. Problema PUZ-urilor din Capitală, printre reținerile cumpărătorilor


Majorarea costurilor de construcție și de creditare își fac simțit efectul

Vorbind de cererea propriu-zisă, aceasta a fost împărțită aproape în mod egal între segmentele de retail și rezidențial. Cu toate acestea, în timp ce dezvoltatorii de retail au rămas destul de activi, concentrându-se mai ales pe terenuri pentru parcuri de retail/big box în zone/orașe cu stoc limitat de spații moderne de retail, în sectorul rezidențial se înregistrează o tendință de încetinire a procesului de încheiere a tranzacțiilor, pe fondul majorării ratelor dobânzilor și a costurilor de construcție.

Pentru retail, o notă specială ar trebui făcută în privința Bucureștiului, unde contextul urbanistic și legislativ rămâne incert. Avem destul de multe tranzacții care s-ar putea încheia dacă anumite condiții privind autorizațiile de construire/diverse documentații de urbanism ar fi îndeplinite. Pe partea rezidențială, mulți dezvoltatori încă dețin un stoc semnificativ de terenuri pentru potențiale proiecte pe care le-ar putea demara acum, însă mulți vor să mai aștepte puțin pentru a vedea încotro se îndreaptă piața pe termen scurt. Asistăm la o mulțime de discuții despre diferite structuri de asociere care implică proiecte rezidențiale, deoarece acestea pot fi reciproc avantajoase: dezvoltatorii preferă să împartă riscurile în această perioadă de incertitudine, în timp ce proprietarii de terenuri consideră că pot beneficia într-o mai mare măsură de potențialul de creștere a pieței în 2-3 ani”

Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România


Citește și:

ANALIZĂ - În ultimii 4 ani, construcțiile de locuințe din România au depășit RECORD după RECORD. Cum stau lucrurile pe acest segment în anul 2023


Prețurile terenurilor nu au suferit modificări majore

Oferta, pe de altă parte, rămâne la un nivel bun, în cea mai mare parte a țării, atât în ceea ce privește platformele/terenurile industriale de mari dimensiuni, cât și terenurile de dimensiuni medii, pe care pot fi dezvoltate diferite tipuri de proiecte imobiliare. Între timp, unii investitori caută să achiziționeze proprietăți cu valoare strategică, care își păstrează valoarea pe termen lung, indiferent de ceea ce se întâmplă cu economia pe termen scurt și care pot funcționa, de asemenea, ca o soluție eficientă de protecție împotriva inflației.

În ceea ce privește prețurile, acestea au rămas mai mult sau mai puțin neschimbate față de sfârșitul anului 2022, proprietarii nefiind supuși unei presiuni deosebite pentru a oferi reduceri, în vreme ce interesul în scădere pentru noi tranzacții a împiedicat mai curând eventualele majorări. Terenurile foarte bune, în special cele cu documentație urbanistică în vigoare, continuă să aibă prețuri ridicate, notează reprezentanții Colliers.

Deși observăm o încetinire, nu ne așteptăm ca piața să treacă la un climat pesimist, ceea ce ar implica o scădere generalizată a prețurilor, decât dacă situația economică generală se înrăutățește dramatic. Totuși, trimestrele următoare ar trebui să fie mai slabe în ceea ce privește activitatea de tranzacționare a terenurilor. De asemenea, trebuie să recunoaștem cât de importante sunt lucrările majore de infrastructură pentru piața imobiliară. Jumătatea sudică a noii autostrăzi de centură din jurul Bucureștiului urmează să fie finalizată anul viitor și deja observăm un interes sporit pentru acea zonă care va beneficia de o mai bună conectivitate. În rest, investitorii continuă să fie interesați atât de București, cât și de orașele mari.”

Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România


Citește și:

LUARE DE POZIȚIE: Cele 6 consecințe MAJORE ale măsurilor fiscale care lovesc în imobiliare, semnalate Executivului de către marii jucători din industrie


Cu 16% mai puține locuințe livrate în primul trimestru din 2023

În București, ajustarea ofertei de locuințe noi, pe fondul cererii mai reduse, a fost evidențiată în primul trimestru al anului de o scădere mai accentuată a numărului de unități livrate. Astfel, doar 4.666 de unități locative au fost finalizate în primele trei luni din 2023, în scădere cu 16% față de perioada similară a anului anterior.

Potrivit reprezentanților Colliers, evoluția pieței rezidențiale este strâns legată de evoluția generală a economiei, iar perspectivele bune ale economiei românești au fost evidențiate în cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, din această primăvară. „În ciuda încetinirii creșterii economice din Uniunea Europeană față de evoluția din 2022, România este țara cu cea mai mare creștere economică prognozată din CEE și a treia la nivelul UE, cu 3,2% în 2023 și 3,5% în 2024. Aceste perspective contribuie la climatul pozitiv pentru investiții, alături de a doua cea mai scăzută inflație din CEE-6 și de nivelul investițiilor publice în infrastructură”, explică aceștia.


Citește și:

Tranzacțiile imobiliare, pe PLUS în august 2023: avans de 17% față de iulie. Pe segmentul apartamentelor, creșterea a fost de 25%!