Meniu Anunt
18-08-2022

Pentru România, 2022 promite să fie „un an excepțional” în materie de investiții imobiliare. Perspectivele pentru 2023 rămân sub semnul întrebării

share:

Pentru România, 2022 promite să fie „un an excepțional” în materie de investiții imobiliare. Perspectivele pentru 2023 rămân sub semnul întrebării
Adriana Drăgușin

În prima jumătate a anului în curs, pe piața de profil s-a manifestat o tendință vizibil ascendentă, în ciuda incertitudinilor legate de situația economică și geopolitică – la nivel regional, dar și global

Pe parcursul primului semestru al anului 2022 au avut loc investiții imobiliare în valoare totală de 336 milioane de euro în România, cifră ce marchează un avans de aproximativ 13% față de primul semestru al anului trecut, relevă un raport de piață realizat de compania de consultanță Colliers. „În condițiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacții mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de 1 miliard de euro”, notează reprezentanții companiei.

2022 pare să fie un an excepțional pentru piața locală de investiții în ceea ce privește activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare și depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe piețele financiare globale în trimestrele următoare.”

Anca Merdescu, Associate Director Investment Services

110 milioane de euro, cea mai mare tranzacție din S1 2022

Din volumul investițiilor încheiate în prima jumătate a anului, activele de birouri reprezintă aproape 63%, potrivit statisticilor Colliers. Astfel, cea mai mare tranzacție din perioada analizată a fost achiziția Portland Trust EXPO Business Park – S IMMO plătind peste 110 milioane de euro pentru proiectul de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureștiului. „Aceasta este și cea de-a cincea tranzacție cu nouă cifre finalizată pe piața locală în cei doi ani și jumătate de la începutul pandemiei, ceea ce este mai mult sau mai puțin comparabil cu numărul de tranzacții mari finalizate în anii anteriori, subliniind atât atractivitatea, cât și importanța în creștere a pieței locale de investiții”, explică oficialii companiei.

Printre tranzacțiile notabile de semestrul trecut se numără și achiziția METAV Business Park, un proiect mixt amplasat în interiorul Capitalei, de către Alinso Group, dar și vânzarea Speedwell Record Park, un proiect de birouri din Cluj-Napoca, către AYA Properties Fund, pentru 35 de milioane de euro.

Un interes sănătos pentru activele locale

Consultanții Colliers remarcă faptul că, în timp ce marii investitori instituționali vor continua să dirijeze piața și să genereze cea mai mare parte a activității, se observă și o atenție din ce în ce mai mare din partea potențialilor investitori pentru active care necesită investiții pentru a deveni competitive. Aceștia anticipează că, pe viitor, piața va asista probabil la o creștere a acestui gen de tranzacții, în special pe fondul încetinirii creșterii economice și al majorării ratelor dobânzilor.

Uitându-ne la activitatea investitorilor pe piața din România din ultimii ani, observăm într-o anumită măsură un echilibru între tranzacțiile realizate de investitori noi, respectiv investitori recurenți. În momentul de față, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale și, chiar dacă unii nu au apăsat încă pe accelerație, România rămâne pe radarul lor.”

Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers

Cu toate acestea, investitorii internationali rămân precauți cu privire la evoluțiile din economia globală, cu precădere în ceea ce privește costul riscului și inflația. Deocamdată, aceste evoluții nu au avut încă un impact semnificativ asupra activității locale, dar, la fel ca în cazul oricărei piețe imobiliare, mediul investițional este caracterizat de o anumită inerție, iar dacă lucrurile nu se îmbunătățesc curând, consultanții Colliers se așteaptă ca tendința negativă să se resimtă, parțial, și pe plan autohton.

Opțiunile de finanțare rămân numeroase

Dincolo de cota majoritară deținută de segmentul birourilor, retailul a atras aproximativ 16% din volumul investițiilor consemnate în prima jumătate a anului, față de 14%, cât a avut segmentul spațiilor logistice și industriale. Hotelurile au o contribuție mică în total, acestea reprezentând restul tranzacțiilor. Per ansamblu, opțiunile de finanțare rămân numeroase pentru sectorul imobiliar, cu marje mai mult sau mai puțin neschimbate de către băncile locale, în pofida contextului economic oarecum șubred.

O proprietate generatoare de venit, cum ar fi un proiect de birouri sau unul industrial, în funcție de investitor, poate primi o marjă de creditare in jur de 250 de puncte de bază atunci când se caută un împrumut. Acest lucru subliniază două aspecte: încrederea pe termen lung pe care băncile o au în activele locale, și percepția că, chiar și în cazul unei corecții, prețurile nu sunt supraevaluate, nefiind necesară o ajustare profundă.”

Anca Merdescu, Associate Director Investment Services

Sursă foto: Pixabay.com