Meniu Anunt
03-08-2023

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Impozit EXTRA pe proprietățile imobiliare?! În ce condiții s-ar impune

share:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Impozit EXTRA pe proprietățile imobiliare?! În ce condiții s-ar impune
Adriana Drăgușin

Măsura vizează doar persoanele fizice care dețin mai multe clădiri, indiferent de utilizarea acestora, dacă valoarea cumulată a imobilelor depășește un anumit plafon.

Majorarea cotei reduse de TVA pentru achiziția de locuințe noi și creșterea cotelor de impozitare pentru imobilele vândute de persoanele fizice sunt două dintre noile măsuri fiscale care lovesc, mai mult sau mai puțin direct, în cumpărătorii de locuințe. Draftul de Ordonanță de Guvern ajuns zilele acestea în atenția presei, ce poate fi consultat pe site-ul Hotnews.ro, introduce însă în ecuație și două impozite noi cu repercusiuni asupra pieței rezidențiale autohtone. Unul este un impozit suplimentar perceput la vânzarea de locuințe noi de peste 600.000 de euro, iar celălalt îi vizează pe cei care dețin mai multe proprietăți imobiliare în România, din momentul în care valoarea cumulată a acestora depășește un prag de 2.500.000 de lei – echivalentul a circa 506.000 de euro (la cursul valutar de azi, 3 august 2023).


Citește și:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Impozit EXTRA la achizițiile de locuințe noi?! S-ar aplica la peste 600.000 de lei, pe lângă 19% TVA!


Fără titlu (1000 × 788 px) (1000 × 700 px) (1000 × 200 px) (1000 × 170 px) (1000 × 250 px) (1)

 

1% pentru suma ce depășește plafonul stabilit de autorități

Valabil doar pentru persoanele fizice, noul impozit se calculează aplicând o cotă de 1% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă cumulată a proprietăților și plafonul de 2.500.000 de lei. Astfel, dacă cineva deține, pe teritoriul României, imobile ce depășesc cu 100.000 de euro, echivalent lei, plafonul prevăzut prin această măsură, impozitul suplimentar datorat statului ar ajunge la 1.000 de euro anual.

Sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, stabilit conform prezentului titlu, persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă [...] depășește 2.500.000 lei, denumite în continuare contribuabili.

[...]
Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

[...]
Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare este datorat pentru întregul an fiscal de persoanele [...] care la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior au în proprietate clădiri a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei.

[...]
Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează impozitul.

[...]
Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează.”

Extras din draftul de Ordonanță de Guvern


Citește și:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Cota redusă de TVA la achiziția de locuințe noi crește de la 5% la 9%, de la 1 septembrie. Vezi EXCEPȚIILE

Lovitură sub centură: ELIMINAREA cotei reduse de 5% TVA la achiziția de locuințe, în 2023? „Guvernul ar trebui să-și dea seama că dă în cei săraci”!


Ce impozite se aplică în 2023 pentru clădirile deținute de persoane fizice

Dată fiind utilizarea repetată, în documentul citat, a formulării „proprietăți imobiliare”, alternativ cu termenul „clădiri”, însă fără specificarea „rezidențiale”, tragem concluzia că noul impozit se va aplica oricărui tip de construcții deținute de contribuabilii persoane fizice, adică atât apartamente și case, cât și spații de uz comercial, mixt sau agricol – însă nu și terenurilor.

De menționat este că, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, pe care draftul de Ordonanță ar veni să o modifice, clădirile deținute de persoane fizice se impozitează diferit în momentul de față, în funcție de utilizarea acestora. Astfel, pentru clădirile rezidențiale și anexele acestora, se aplică o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. „Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/m2”, se arată în textul de lege, tabelul cu cifrele exacte putând fi consultat AICI.

Pe de altă parte, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, se aplică o cotă cuprinsă între 0,2 și 1,3% asupra valorii impozabile. Pentru construcțiile utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii. Detalii despre stabilirea valorii impozabile a clădirilor nerezidențiale găsești AICI.

În cazul clădirilor cu destinație mixtă deținute de persoane fizice, impozitul pe proprietate se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu cel determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial. Detalii AICI.


Citește și:

Măsurile fiscale ale Guvernului pentru 2023: Statul vrea mai MULȚI BANI și din prețul imobilelor vândute de persoane fizice! Impozitul va urca la un maxim de 5%, de la 3% acum