Meniu Anunt
17-07-2015

Israelienii vor construi peste 1.000 de locuinte in Pantelimon

share:

Israelienii vor construi peste 1.000 de locuinte in Pantelimon
Investitorii israelieni de la Smartown Investments intentioneaza sa relanseze un proiect rezidential de anvergura in cartierul Pantelimon din Bucuresti. Acesta ar putea cuprinde intre 1.000 si 2.000 de apartamente .

Investitorii israelieni de la Smartown Investments intentioneaza sa relanseze un proiect rezidential de anvergura in cartierul Pantelimon din Bucuresti. Acesta ar putea cuprinde intre 1.000 si 2.000 de apartamente .

Compania detine pe Soseaua Dobroesti un teren cu o suprafata de 5,7 hectare, situat pe o peninsula pe Lacul Dobroesti. Dezvoltatorul intentioneaza sa urgenteze proiectul prin identificarea unui partener dispus sa finanteze constructia primelor cladiri, ne-a declarat Paul lonescu, manager de proiect in cadrul Smartown Investments.

Dezvoltatorul voia sa demareze proiectul inca din anul 2009, insa venirea crizei a dus la stoparea proiectului. Planul urbanistic de detaliu, aprobat in anul 2009 de autoritati, permitea construirea unei suprafete desfasurate de maxim 185.000 mp, in cladiri cu regim de inaltime doua subsoluri + parter + 15 etaje, numarul apartamentelor putand astfel ajunge ia circa 2.000. in acelasi an, dezvoltatorul a obtinut autorizatie de construire pentru o prima faza, cuprinzand doua blocuri cu doua subsoluri + parter +14 etaje + etaj tehnic si insumand 310 apartamente.

In aceasta faza ar fi fost realizate si parcaje subterane, doua gradinite, un club, un restaurant si un showroom de prezentare a apartamentelor. Totodata, ar fi fost rezervat un spatiu pentru serviciile publice ale administratiei locale, care ar fi putut gazdui, de exemplu, un mic sediu al politiei locale. Dezvoltatorul crede ca, dupa anii de criza, acum este momentul potrivit pentru relansarea proiectului intrucat pe piata se resimte o tendinta de crestere, iar preturile de constructie sunt rezonabile. In plus, cumparatorii sunt motivati la randul lor sa faca un pas, eventual sa se mute intr-o locuinta mai mare, profitand de preturile convenabile. Paul lonescu a decis sa reia proiectul rezidential si in scopul recuperarii banilor investiti in achizitia terenului la momentul de varf al pietei. In prezent, revanzarea terenului nu este o optiune viabila, avand in vedere ca pretul de piata al proprietatii a scazut semnificativ intre timp. Intr-o noua varianta, proiectul ar putea avea in jur de 1.000 de apartamente proiectul, denumit Aquabella, a fost conceput de biroul de arhitectura Feigin din Israel.

In principiu, proiectarea este realizata de la cap la coada, insa ramane de vazut daca partenerii vor decide sa mearga pe varianta initiala, care maximiza utilizarea terenului si prevedea constructia a 14 cladiri cu 15 etaje sau daca regimul de inaltime si densitatea imobilelor vor fi reduse, in opinia managerului de proiect, la momentul de fata ar fi mai potrivita varianta in care ansamblul ar cuprinde maxim 10 blocuri, cu cate 6 - 8 etaje, respectiv in jur de 1.000 de apartamente , pentru a evita senzatia de aglomerare si pentru a reduce costurile de constructie. Reducerea regimului de inaltime ar presupune si o redimensionare a structurii de rezistenta si a parcajelor, implicit o scadere importanta a cheltuielilor totale.

Altfel, compartimentarea si suprafetele apartamentelor nu ar trebui sa sufere modificari semnificative fata de proiectul initial, care prevedea in principal realizarea de apartamente cu doua camere, cu suprafete cuprinse intre 46 si 57 de metri patrati si apartamente de trei camere, de aproximativ 72 de metri patrati, la care se adaugau in proportii mai mici garsoniere si cateva apartamente cu patru camere.

Totodata, in cadrul ansamblului vor mai fi adaugate diverse facilitati pentru confortul locuitorilor restaurant, sala de fitness, gradinita, piscina etc. Eventual, ar fi oportuna si amenajarea unui spatiu de promenada spre lac, adauga domnul lonescu. Proiectul va fi facut cu sau fara parteneri in noul proiect, Smartown va contribui in principiu cu terenul, in timp ce partenerul va asigura finantarea necesara constructiei, urmand ca apartamentele rezultate sa fie impartite in raport cu contributia fiecarui partener. in acest sens, intre parti va fi semnat un contract in care va fi mentionat foarte clar care este contributia fiecaruia sl in ce termen trebuie realizata investitia. 

Dezvoltatorul nu se grabeste insa sa deschida un nou santier aici mai devreme de cativa ani, in contextul in care chiriasii de abia s-au mutat in prima cladire. Proiect pe 20.000 mp din centrul Bucurestiului, in curs de avizare in prezent, proiectul prioritar al dezvoltatorului consta in edificarea unui ansamblu mixt in apropiere de Piata Romana, pe un teren situat intre strazile Mihai Eminescu si Ernest Brosteanu. Proiectul prevede construirea unui imobil cu o suprafata de circa 20.000 mp, cuprinzand o galerie comerciala, spatii de birouri   si apartamente . Totodata, vor fi renovate si integrate in ansamblu trei vile vechi, care ocupa o parte din teren . Proiectul din zona Caii Dorobantilor isi urmeaza la momentul de fata circuitul birocratic de avizare, precizeaza domnul lonescu. Totodata, israelienii mal detin un teren de 8 hectare in apropiere de soseaua de centura a Bucuresti, in orasul Popesti-Leordeni. Acesta se preteaza in perspectiva pentru un proiect de spatii logistice, adauga reprezentantul Smartown Investments.

Sursa: arenaconstruct.ro