Meniu Anunt
16-03-2016

Investitiile in renovarea cladirilor istorice din Bucuresti au trecut de 100 mil. euro, in ultimii trei ani

share:

Investitiile in renovarea cladirilor istorice din Bucuresti au trecut de 100 mil. euro, in ultimii trei ani
Grupuri imobiliare straine precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar si companii romanesti ori persoane fizice, precum FF Group Romania, au cumparat in ultimii ani o serie de cladiri istorice vechi, interbelice, situate in zone ultracen

Grupuri imobiliare straine precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar si companii romanesti ori persoane fizice, precum FF Group Romania, au cumparat in ultimii ani o serie de cladiri istorice vechi, interbelice, situate in zone ultracentrale, pe care le-au renovat si introdus in circuitul comercial, potrivit companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting. In total, stocul celor 2.058 de cladiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din Bucuresti insumeaza circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafata totala de 277.830 mp sunt renovate sau in curs de renovare si au potential comercial, potrivit estimarilor ESOP Consulting, care subliniaza ca investitiile in renovarea cladirilor istorice din Bucuresti au trecut de 100 milioane de euro, numai in ultimii trei ani.

"Ca tendinta, am remarcat ca in ultimii doi ani au fost alese ca investitii si cladirile mai mari, de peste 1.000 mp, care au necesitat bugete majore pentru renovare si lucrari mai complexe, dar au si generat suprafete de inchiriat generoase, care pot servi pentru destinatii mixte. Printre potentialii chiriasi actuali ai ESOP interesati de astfel de cladiri se numara ambasade, institutii de cultura, companii de marketing si publicitate, consultanta in afaceri, avocatura, clinici medicale, institutii de invatamant privat, precum si alte tipuri de companii care activeaza in domeniul de servicii profesionale sau personale", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Unul din motivele pentru care astfel cladiri au atras interesul este dat de faptul ca, de regula, sunt scutite de impozite si taxe. Daca, in prezent, potrivit prevederilor actuale, este lasata la latitudinea consiliilor locale decizia de scutire, mai multi parlamentari ai UDMR au propus recent, insa, intr-un proiect de lege depus la Senat, prin care ar urma sa fie scutite de taxe si impozite cladirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Ultima proprietate de acest gen intrata pe piata, potrivit ESOP, este cea a grupului FF Group Romania, situata in zona Magheru - Universitate, cu vizibilitate maxima, cu o suprafata totala construita de 4.858 mp si cu o suprafata inchiriabila de 2.160 mp (foto sus).

Un alt investitor interesat de vile istorice in Capitala este S+B Gruppe, care a renovat recent o cladire istorica de pe Bulevardul Magheru, cu o investitie de 20 mil. euro si l-a transformat intr-un centru mixt, de birouri si spatii comerciale, numit Magheru One. In total, Magheru One are o suprafata inchiriabila de 3.828 mp, cu un regim de inaltime de sase etaje + un etaj retras. Esop a intermediat doua tranzactii in aceasta cladire, un spatiu fiind inchiriat catre o companie de media si un alt spatiu catre o companie din domeniul IT&C (foto jos).

 

Sursa: wall-street.ro