Meniu Anunt
27-01-2023

Colliers: „2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieței de terenuri din România”. În zona Capitalei predomină interesul pentru rezidențial, în restul țării primează retailul

share:

Colliers: „2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieței de terenuri din România”. În zona Capitalei predomină interesul pentru rezidențial, în restul țării primează retailul
Adriana Drăgușin

În București și împrejurimi, zonele de nord – Băneasa, Străulești, Sisești, Poligrafiei, Pipera – și-au menținut atractivitatea în ochii investitorilor.

În anul ce tocmai s-a încheiat, volumul tranzacțiilor cu terenuri pentru construcții destinate unor proiecte imobiliare comerciale (exclusiv industriale și de depozite tradiționale) s-a ridicat la aproximativ 450 milioane euro, potrivit estimărilor companiei de consultanță Colliers. „Bucureștiul și împrejurimile Capitalei continuă să fie cele mai interesante pentru investitori, atrăgând două treimi din volumul total, în timp ce sectorul rezidențial a generat spre trei sferturi din tranzacțiile la nivelul Capitalei”, arată reprezentanții acesteia. În zona Capitalei, restul tranzacțiilor au fost reprezentate, în proporții relativ egale, de sectoarele de retail și de birouri.


Citește și:

2022, noi recorduri la livrările de locuințe? Piața rezidențială are nevoie de transparență și predictibilitate!


Problemele urbanistice au împiedicat finalizarea anumitor tranzacții

Deși volumul achizițiilor consemnate în 2022 marchează o scădere semnificativă față de cifra atinsă în 2021, respectiv 800 de milioane de euro, consultanții Colliers notează că rezultatele de anul trecut sunt, de fapt, similare cu ale anilor buni de dinainte de pandemie.

Poate părea paradoxal, dar în pofida scăderii mari a volumului, 2022 a fost unul din cei mai buni ani din istoria pieței de terenuri din România. Pe de-o parte, volumul din 2021 a fost cel mai bun rezultat din ultimii 15 ani, venind după un 2020 oarecum ciudat, în timp ce rezultatul anului trecut este comparabil cu anii buni din perioada pre-pandemie. Mai mult, când ne raportăm la toată activitatea și numărul de ante-contracte semnate, 2022 este la nivelul lui 2021, chiar dacă nu s-au finalizat la fel de multe tranzacții, în principal din cauza blocajelor din zona urbanistică.”

Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers România


Citește și:

Nicușor Dan și războiul urbanistic: cât ar costa demolarea Cathedral Plaza


Provocările economice globale au temperat interesul unor investitori

Potrivit reprezentanților Colliers, la scăderea volumului tranzacționat a contribuit și reducerea interesului din partea dezvoltatorilor începând cu lunile de toamnă. Astfel, investitorii au început să-și pună întrebări mai serioase cu privire la strategia lor imediată, în contextul unor discuții tot mai dese despre o recesiune globală și creșterea costului de risc odată cu majorarea randamentelor titlurilor de stat. În același timp, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale au observat o temperare a activității de vânzări, pe măsură ce dobânda mai mare, inflația și atmosfera de incertitudine au mai diminuat interesul cumpărătorilor pentru apartamente noiChiar și așa, până să existe aceste temeri, dezvoltatorii au realizat o serie de tranzacții mari, de referință în piață”, arată oficialii companiei de consultanță.

Cele mai active zone din București în 2022 au fost cele de nord, adică zonele cu piețe cunoscute de investitori și care au adus rezultate bune până în prezent, cum sunt Băneasa, Străulești, Sisești, Poligrafiei, Pipera, dar și zona de centru-vest a Capitalei. Totodată, a apărut un concurent tot mai vizibil în sectorul rezidențial, despre care am mai vorbit în trecut, și anume cumpărătorul de terenuri pentru proiecte logistice de tip last-mile/in-city logistics, generând spre 10% din volumul total al activității din București.”

Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers România


Citește și:

ANALIZĂ Titirez.ro: Presiunea inflației accelerează luarea unor decizii de achiziție. În piață sunt activi mai ales clienții cu bani gheață


Prețurile terenurilor au rămas relativ stabile în 2022

Analiza Colliers relevă că, în restul țării, tabloul tranzacțiilor cu terenuri arată complet diferit de zona Capitalei, ponderea covârșitoare a activității fiind generată de sectorul de retail. Astfel, cei mai activi au fost operatorii din zona FMCG (inclusiv discounterii), precum și cei de bricolaj și mobilă, vizate fiind atât orașele mari, cât și medii și mici – cele din urmă mai ales de dezvoltatorii de galerii comerciale sau parcuri de retail.

O tendință interesantă, în opinia directorului Colliers, este aceea că piața devine mai activă în afara Bucureștiului decât în Capitală în ceea ce privește demararea de tranzacții noi. Această evoluție are de-a face cu faptul că investitorii sunt mai reticenți să se angajeze la precontracte în București, unde există o mare incertitudine în privința obținerii documentațiilor urbanistice.

Prețurile au rămas relativ stabile, mai ales în condițiile în care, în prima parte a anului, investitorii au fost mai temători în contextul războiului, iar ulterior nu prea a existat un context favorabil în general, având în vedere că incertitudinile au persistat, iar dobânzile mai mari au început să-și facă simțite efectele.

Ne așteptăm la o perioadă mai complicată pentru economia României în general și, probabil, și pentru piața de terenuri. În contextul costurilor de construcție mari, nu prea se mai pornesc proiecte noi, ceea ce va avea un impact asupra cererii de terenuri. Astfel, mulți dezvoltatori urmăresc acum strict posibile oportunități sau achiziții strategice. În aceste circumstanțe, probabil că va fi nevoie ca unii vânzători să-și ajusteze așteptările de preț dacă vor dori să închidă o tranzacție în perioada următoare.”

Sînziana Oprea, Director Land Agency, Colliers România


Citește și: 

Pentru România, 2022 promite să fie „un an excepțional” în materie de investiții imobiliare. Pentru 2023, perspectivele rămân sub semnul întrebării