Meniu Anunt
15-11-2013

Case "verzi" romanesti: Unde sunt construite, cum arata si cat au costat

share:

Case "verzi" romanesti: Unde sunt construite, cum arata si cat au costat
Romania Green Building Council, in parteneriat cu NAI Romania, a lansat raportul oficial pentru Cele mai Verzi Cladiri din Romania.

Criteriile de selectie au fost certificarile de performanta energetica LEED, BREEAM, PassiveHaus, Eticheta Europeana EcoLabel, precum si certificatele de performanta energetica A, B si C.
Aria de cautare a fost de 407 milioane metri patrati (fara a include institutiile publice) iar analiza s-a concentrat pe cladirile construite incepand cu 1990, reducand aria de analiza la aproximativ 47 milioane metri patrati. Din aceasta, doar 2,15 milioane metri patrati (5%) au fost proiecte identificate ca fiind eficiente energetic. Aceasta cifra demonstreaza o crestere a pietei cladirilor verzi in Romania, de la 0% in anul 2000, la 5% in anul 2012. 
Cladirile - tinta au fost identificate atat printr-un proces clasic de cercetare cat si la sugestia unor specialisti din industrie si din diferite piete. Unul din obstacolele intalnite in aceasta campanie a fost reticenta proprietarilor in a furniza informatiile necesare construirii studiului de caz asupra cladirii lor.

 

Greenoma, Mogosoaia, Ilfov, 130.000 euro

Este o casa conceputa pentru a raspunde nevoilor unei familii de patru membri, avand 3 dormitoare. Constructia de 151,86 metri patrati, situata pe un teren de 1.500 metri patrati, are curtea comuna cu spatiul alocat biroului in care isi desfasoara activitatea ONG-ul Green Initiative, fondat de catre proprietarii proiectului.
Desi este situata in zona metropolitana Bucuresti, foarte aproape de Palatul Brancovenesc din secolul 18, casa se afla in mijlocul unui cartier rural, cu livezi, stupi de albine si pasuni.

Inoveco, Plopu, Prahova, 190.000 euro

Construita in 2010, este o cladire ecologica, cu aport energetic de 85% din surse regenerabile, care are un sistem automat pentru controlul climatului din interior.
Locuinta are o structura din lemn, izolatie prin injectie de celuloza de 18 cm si polistiren de 10 cm, incalzire in pardoseala, pompa de caldura, aport solar de energie termica de la 270 de tuburi in vid de 1,9 metri lungime, panouri fotovoltaice ce pot genera o putere de 2,5 kW conectate la reteaua electrica, ventilatie centralizata cu recuperare de energie termica si corpuri de iluminat cu LED-uri.

 

Soleta, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, 28.000 euro

Este o constructie din lemn lamelar incleiat, ce respecta principiile caselor active (www.activehouse.com). E optimizata in privinta reducerii pierderilor energetice, a transferului de energie si este conceptual pregatita sa fie dotata cu diverse sisteme pentru producerea si stocarea de energie din surse neconventionale, pentru acoperirea integrala a necesarului de consum propriu. Este realizata in proportie de 93% din materiale naturale locale.
Forma casei este de semicilindru. Acoperisul coboara pana la sol in unghiuri succesive de 15, respectiv 60 de grade. Suprafetele vitrate reprezinta 28% din totalul suprafetelor exterioare ale casei. Terasele exterioare egaleaza suprafata interioara locuibila. Casa a fost construita anul trecut

 

Sursa: dailybusiness