Fondul american de investiţii TPG, prezent pe piaţa locală prin intermediul P3, a semnat un angajament de cumpărare a Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Ungaria, într-o tranzacţie regională evaluată la 500 mil. euro. Cele circa 382 hectare de teren, deţinut de unguri în România, nu fac obiectul achiziţiei.
Tranzacţia are în vedere trecerea în proprietatea TPG a tuturor proprietăţilor deţinute de TriGranit în Polonia şi Slovacia, precum şi o parte din cele de pe piaţa ungară şi croată. Americanii intenţionează să injecteze capital suplimentar în platforma cumpărată pentru a o transforma într-un lider imobiliar regional. În prezent, acţionarii TriGranit sunt milionarii Sándor Demján, Sándor Csányi, Peter Munk şi dezvoltatorul imobiliar Immofinanz. Activele TriGranit rămase nevândute vor fi grupate într-o nouă companie, denumită Gránit Management. După vânzarea TriGranit, Sándor Demján şi Sándor Csányi vor să răcumpere participaţiile lui Peter Munk şi ale Immofinanz şi să rămână unicii acţionari ai Gránit Management.
„Activele din România nu fac parte din tranzacţie. Gránit Management va prelua proprietăţile din România. Deocamdată nu pot comenta despre planurile noastre de dezvoltare, pentru că de abia am semnat acordul de vânzare-cumpărare şi până la finalizarea tranzacţiei, aşteptată pentru luna octombrie, nu putem oferi informaţii suplimentare“, a declarat pentru Capital Árpád Török, CEO al TriGranit, care va continua să conducă compania şi sub noul acţionariat.
În urmă cu două luni, Bogdan Macarie, directorul de dezvoltare al companiei, spunea că TriGranit intenţionează să intre în parteneriate de dezvoltare imobiliară pentru a-şi recupera banii plătiţi pe cele câteva sute de hectare de teren din România, după ce a constatat că vânzarea lor nu i-ar amortiza nici jumătate din valoarea investită iniţial.
Ce are TriGranit în România
Compania are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov, pe care avea în plan să dezvolte o serie de proiecte imobiliare înainte de izbucnirea crizei. Toate loturile TriGranit au fost scoase la vânzare după ce România a ieşit de pe radarul de investiţii al companiei.
„Problema noastră cu terenurile pe care le avem în România este că am plătit destul de mulţi bani pe ele, astfel încât o simplă vânzare care să amortizeze măcar jumătate din preţul plătit iniţial este practic imposibilă. Toate firmele imobiliare au terenurile noastre în portofoliu, le-am spus ce dorim, au venit şi nişte oferte care din păcate nu acoperă nici măcar jumătate din preţul plătit iniţial, astfel încât pentru noi un joint-venture rămâne singura alternativă“, a declarat Bogdan Macarie.
Sursa: capital.ro