Meniu Anunt
02-06-2014

Specialistii avertizeaza asupra unei noi bule speculative pe piata imobiliara

share:

Specialistii avertizeaza asupra unei noi bule speculative pe piata imobiliara
Constructiile de locuinte, cererile de birouri si piata materialelor de constructii au inregistrat cresteri de la inceputul acestui an, insa gradul de neocupare, pretul in scadere al chiriilor pentru birourile din Bucuresti si puterea scazuta de cumparare

Constructiile de locuinte, cererile de birouri si piata materialelor de constructii au inregistrat cresteri de la inceputul acestui an, insa gradul de neocupare, pretul in scadere al chiriilor pentru birourile din Bucuresti si puterea scazuta de cumparare determina specialistii sa fie prudenti. Acestia considera ca piata imobiliara ar trebui sa isi continue revirimentul in pasi marunti pentru a nu intra intr-o noua „bula“.

„Marea majoritate a cererilor pentru cladiri de birouri este generata de call centere sau IT mutate la noi in tara. Noi aici nu vindem manopera, ci «creiere» mai ieftine. Nu e nimic gresit, dar prezinta intotdeauna riscul volatilitatii si este subiectul cresterii sau scaderii pietelor dezvoltate“, a declarat Alexandros Ignatiadis, actionar al companiei de constructii Octagon Contracting & Engineering in cadrul ZF Construction & Infrastructure Summit ’14.

Richard Burleigh, presedintele Skanska Construction Romania, compara piata locala cu Polonia de acum 10-12 ani, insa, potrivit acestuia, la polonezi a durat 4-5 ani de la aderare pentru a incepe cu adevarat sa atraga bani europeni.

Omul de afaceri Liviu Tudor considera ca nu a fost depasita criza, insa dezvoltatorii de locuinte vad potential pentru piata imobiliara romaneasca, anul debutand cu o crestere a numarului de apartamente vandute. „Cred ca pe piata rezidentiala Romania are un mare potential, are mult loc de dezvoltare. Cred ca incet-incet iesim din criza“, a declarat Ahmet Buyukhanli, proprietarul Opus Land.

Si producatorii de materiale de constructii sunt optimisti, spunand ca pe anumite anumte segmente piata da semne de revenire. „Exista o crestere a productiei de 16% in primul trimestru, dar trebuie sa tinem cont ca este segmentul de primavara cand se repornesc lucrarile“, a spus Claudiu Georgescu, presedintele Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).

Sursa: zf.ro