Meniu Anunt
20-06-2018

Spaniolii, mai interesati decat romanii cu privire la trendurile imobiliare

share:

Spaniolii, mai interesati decat romanii cu privire la trendurile imobiliare
Malaga va gazdui, in perioada 8-10 aprilie, un eveniment sub titulatura Oportunitati Imobiliare.

Primavara aduce o data cu ea si un optimism crescut din partea dezvoltatorilor imobiliari cu privire la o de blocare, fie ea si timida, pe zona tranzactiilor. Iar cel mai bun instrument pentru pomovarea ofertelor din portofoliu continua sa fie targul imobiliar.

Nu doar Bucurestiul gazduieste in aceasta perioada astfel de evenimente, precum Project Expo, care se desfasoara in perioada 18-20 martie la Sala Palatului, dar si alte orase europene urmeaza trendul. De pilda, orasul spaniol Malaga va gazdui, in perioada 8-10 aprilie, un eveniment sub titulatura Oportunitati Imobiliare.

Spaniolii acorda mai multa atentie acestui tip de evenimente, mai ales daca avem in vedere datele statistice cu privire la numarul de vizitatori. Concret, daca organizatorii Project Expo aproximeaza un numar de 3.500 de vizitatorii pe perioada evenimentului, promotorii targului imobiliar din Malaga se asteapta la peste 14.000. Si asta in contextul in care numarul de expozanti este aproximativ egal, desi Bucurestiul are o populatie de aproape 5 ori mai mare decat Malaga.

Mai mult, organizatorii spanioli au anuntat ca, la editia precedenta a targului de la Malaga, au fost vandute 260 de locuinte si au fost stabilite aproximativ 7.000 de contacte in vederea unor posibile achizitii ulterioare. In schimb, targurile din Romania, cel putin editiile din ultimii doi ani, abia daca se pot lauda cu cateva zeci de case vandute in acest context.

Discounturile, principala „arma” a dezvoltatorilor.

Pentru a „agata” potentialii cumparatori, atat dezvoltatorii din Romania, cat si cei din Spania, recurg la o practica devenita deja clasica, anume reducerile de pret pe perioada evenimentelor de profil. De pilda, o casa cu suprafata de 172 de metri patrati, o terasa de 50 de metri patrati si un teren aferent de 220 de metri patrati se vinde, in Malaga, una dintre cele mai appreciate statiuni ale litoralului spaniol, la un pret de 168.000 de euro. Cei care vor achizitiona o astfel de proprietate pe perioada targului imbobiliar din acest oras, vor beneficia de un discount de 15% din pretul de lista.

Comparativ, la targul de la Bucuresti, o vilă cu suprafaţa de 270 de metri pătraţi, garaj şi un teren aferent de 365 de metri pătraţi va putea fi achizitionata la un pret de 135.000 de euro, valoare promovata doar pe perioada evenimentului si care reprezinta 80% din pretul cerut in afara acesteia.

Pe segmentul apartamentelor, diferentele de preturi intre cele doua orase sunt colosale. Concret, daca pe zona apartamentelor vechi gasim in ambele orase proprietati cu preturi cu prinse intre 50.000 si 100.000 de euro, in cazul apartamentelor noi, in Malaga este aproape imposibil de gasit vreo oferta la un pret mai mic de 120.000 de euro. Motivul pentru care dezvoltatorii de aici tin preturile sus este unul simplu: tranzactatiile nu sunt blocate complet si exista cerere.

Avantajul turismului

Spre deosebire de capitala Romaniei, orasul spaniol Malaga are avantajul unui numar mare de turisti care se cazeaza aici de-a lungul intregului an. Mai mult, agentiile imobiliare locale raporteaza, anual, intre 200 si 400 de tranzactii imobiliare incheiate de cetateni straini, mai ales englezi si germani, o cifra interesanta, daca vorbim de un oras cu o polatie de 570.000 de locuitori. Majoritatea cumpara apartamente de vacanta destinate atat folosirii personale, cat si inchirierii pe perioadele in care proprietarii lipsesc. De asemenea, foarte cautate sunt si terenurile de la periferia orasului, in contextual in care acestea s-au ieftinit cu pana la 40% fata de anul 2008.

Daca vorbim despre Bucuresti, aici stocul de apartamente noi disponibile se ridica la cateva mii, iar cumparatorii continua sa lipseasca, pe fondul accesului dificil la finantare, dar si al instabilitatii locurilor de munca. Achizitiile cetatentilor straini, persoane fizice, sunt nesemnificative, acestia preferand sa locuiasca cu chirie, in cazul angajatilor companiilor multinationale.