Meniu Anunt
18-05-2015

Silicon Valley al Romaniei e pe val: Piata imobiliara din Cluj creste de doua ori mai mult decat media nationala

share:

Silicon Valley al Romaniei e pe val: Piata imobiliara din Cluj creste de doua ori mai mult decat media nationala
Cluj-Napoca reprezinta una dintre cele mai efervescente piete imobiliare din Romania, urmand ca, pana la finalul anului in curs, sa cunoasca o crestere de 10%, atat din punct de vedere al preturilor, cat si al numarului de tranzactii, potrivit RE/MAX.

Fiind clasat pe loc secund in topul pietelor imobiliare din Romania si avand cel mai mare potential de dezvoltare, dupa Bucuresti, Cluj-Napoca prezinta un puternic avans anul acesta, iar specialistii RE/MAX estimeaza o crestere dubla fata de media nationala. 

Conform RE/MAX, potentialul orasului se afla intr-o continua crestere si nu doar prin dobandirea statutului de capitala regionala, cat si prin puternica dezvoltare a catorva industrii cheie, precum industria tehnologica si medicala, calitatea invatamantului superior, imbunatatirea infrastructurii, dar si cresterea notorietatii Clujului in zona culturala si turistica. 

„Dincolo de acesti factori, consider ca investitorii sunt atrasi de Cluj-Napoca si datorita faptului ca nu exista niciun alt judet competitor pe o raza de cel putin 300 kilometri. In plus, dezvoltarea sectorului de IT a ajutat la transformarea orasului intr-o varianta autohtona a faimosului Silicon Valley, deci un adevarat magnet de dezvoltare”, a declarat Razvan Cuc,  Presedinte RE/MAX Romania.

Reprezentantul companiei a subliniat, de asemenea ca, in acest moment, in Cluj, peste 7.000 de unitati locative se afla in stadiul de constructie si proiectare si urmeaza a fi livrate in urmatorii doi - trei ani. In plus, in ultimii doi ani s-au dublat suprafetele de birouri livrate in piata, iar volumul acestora este asteptat sa creasca cu circa 40% in perioada urmatoare. 

„Cifrele arata o crestere reala a pietei in termen de volum, iar estimarea noastra este ca si preturile vor creste in urmatorii ani, in special pe segmentul rezidential si cel al terenurilor de constructii”, a completat Razvan Cuc.

In ceea ce priveste preturile, acestea oscileaza in jurul valorii de 1.000 euro/mp, cu variatii semnificative in functie de numeroase criterii: locatie, configuratie, vechimea constructiei, echipare, finisare, facilitati de plata, etc.

Comparativ cu alte orase asemanatoare din punct de vedere al populatiei si al gradului de dezvoltare, specialistii RE/MAX situeaza Clujul pe prima pozitie, luand in considerare atat preturile, cat si numarul de proiecte in constructie. 

Diferentele uriase se remarca, insa, in comparatie cu Bucuresti, in special in termen de volum. De asemenea, Capitala detine avantajul unei piete in dezvoltare in zona proprietatilor de lux, cu preturi de peste 500.000 euro, dar si in segmentele comercial si industrial. 

Cu toate acestea, in ceea ce priveste preturile pe segmentul rezidential, Clujul este mult mai apropiat de Bucuresti, decat de Iasi sau Timisoara.

„O particularitate a Clujului se remarca in zona office, care, desi este mai putin dezvoltata decat cea din Capitala, a cunoscut o crestere accelerata in ultimii doi ani pe plan local, iar trendul pare sa se mentina si in perioada urmatoare”, a declarat reprezentantul companiei.

Sursa: dailybusiness.ro