Meniu Anunt
17-11-2023

Schimbări la asigurarea obligatorie a locuinței: ce PRIME ANUALE se aplică începând cu NOIEMBRIE 2023?

share:

Schimbări la asigurarea obligatorie a locuinței: ce PRIME ANUALE se aplică începând cu NOIEMBRIE 2023?
Adriana Drăgușin

Responsabilitatea de a încheia o asigurare obligatorie o au atât persoanele fizice, cât și cele juridice, în cazul în care dețin în proprietate imobile cu destinația de locuință, înregistrate ca atare în evidențele organelor fiscale.

În cazul în care intenționezi să-ți plătești polița de asigurare obligatorie pentru locuință (PAD), trebuie să știi că normativul în vigoare a suferit recent anumite modificări, astfel că tu va trebui, probabil, să scoți ceva mai mulți bani din buzunar pentru a te achita de această sarcină. Mai exact, la finele săptămânii trecute a intrat în vigoare Legea nr. 115/2023, ce aduce o serie de modificări la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor – o lege care se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.

Persoanele fizice și juridice asigură împotriva dezastrelor naturale, în condițiile prezentei legi, toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate cu această destinație în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora și pentru care s-a păstrat în fapt destinația de locuință.”

Extras din Legea nr. 115/2023


Citește și:

Uite legea, nu e legea! Anunț de ULTIMĂ ORĂ din partea lui Marcel Ciolacu: se renunță la noile limitări ale operațiunilor cu cash, cu două excepții


S-a majorat doar una dintre cele două prime anuale de asigurare

Noile reglementări prevăd două prime anuale plătibile de către proprietarii sau administratorii de locuințe, în funcție de tipul fiecărui imobil:

  • 130 lei, în creștere de la 20 de euro anterior, pentru locuințe de tip A – anume construcții cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic;
  • 50 de lei, practic la egalitate cu suma de 10 euro prevăzută de vechea lege, pentru locuințele de tip B – construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

De menționat este că sumele asigurate obligatoriu au rămas, practic, neschimbate, acestea situându-se la 100.000 de lei pentru locuințele de tip A (față de 20.000 de euro, cât prevedea vechea lege), respectiv la 50.000 de lei pentru locuințele de tip B (față de 10.000 de euro înainte).

În cazul construcțiilor cu destinația de locuință aflate în coproprietate sau care au părți de uz comun se încheie câte un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte, indiferent dacă aceasta mai este utilizată sau nu în acest scop; în acest caz, prima de asigurare se plătește pentru fiecare locuință în parte.”

Extras din Legea nr. 115/2023


Citește și:

Graba guvernanților de a implementa noile măsuri fiscale a crescut apetitul pentru tranzacții imobiliare în octombrie 2023. Avans de 13% pe segmentul apartamentelor!


Fără asigurare pentru imobilele din clasa I de risc seismic!

O altă schimbare adusă de noua lege este că pentru locuințele amplasate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic nu mai pot fi încheiate asigurări obligatorii decât după ce acestea din urmă vor fi suferit lucrări de consolidare. „Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”, se arată în actul legislativ.

La fel ca și înainte, nerespectarea, de către persoanele fizice și juridice, a obligației de asigurare a locuințelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.


Citește și:

GHID RISC SEISMIC – 2023 de la Titirez.ro. Ce putem face pentru a fi mai puțin vulnerabili la cutremure?

Cutremurele din zona Turciei și Siriei ridică motive de îngrijorare și pentru români în 2023. Vezi lista imobilelor cu risc seismic!