Meniu Anunt
20-06-2018

Reglementari pentru reabilitarea fatadelor

share:

Reglementari pentru reabilitarea fatadelor
Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de refacere se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor.

Proprietarii de imobile cu fatade degradate vor trebui sa le reabiliteze intrucat Guvernul a adoptat o Lege privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor. Propunerea legislativa a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a venit pe fondul constatarii cresterii ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei.

„Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor”, se arata in comunicatul remis de MDRT.

Lucrari pe cheltuiala proprietarilor

Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de refacere se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor. Pentru a sprijini proprietarii imobilelor sa realizeze lucrarile de reabilitare a anvelopei locuintei, Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata. Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani.

Exceptional, autoritatile administratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare proprietarilor de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca masura de protectie sociala. Pentru aceasta, cei aflati in imposibilitate trebuie sa faca dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie. In plus, autoritatile administratiei publice centrale pot cofinanta lucrarile la cladirile amplasate in zone protejate si in zone de protectie a monumentelor istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial.