Meniu Anunt
23-04-2019

Proteste in weekend pentru salvarea parcului Brancusi! Ce poate face Primaria pentru a rezolva situatia?

share:

Proteste in weekend pentru salvarea parcului Brancusi! Ce poate face Primaria pentru a rezolva situatia?
Parcul Brancusi din Sectorul 3 al Capitalei este in pericol de a fi transformat in santier, aici urmand sa fie construit un turn de peste 10 etaje. 

Retrocedat in natura in anul 2011, terenul pe care se afla parcul Brancusi este plasat sub interdictie de construire inca din luna ianuarie a acestui an, conform Primariei Capitalei. In momentul retrocedarii, investitiile de amenajare a locurilor de joaca si a spatiilor vezi fusesera deja facute. In anul 2017 fusesera deja retrocedate, per ansamblu, peste 36 de hectare de spatii verzi.

Municipalitatea a declarat ca se analizeaza toate parghiile legale pentru salvarea parcului, recuperarea proprietatilor de interes public retrocedate fiind una dintre prioritatile acestui mandat. 

Locuitorii Sectorului 3 nu asteapta interventia Primariei pentru a incerca sa salveze parcul Brancusi. Dupa demolarea locurilor de joaca in saptamana precedenta, a fost organizat un protest in acest weekend. Copiii au fost invitati sa isi aleaga copacul preferat din parc si sa il numeasca, legand o banderloa alba cu numele ales in jurul trunchiului. 

Conform unor informatii neoficiale, Primaria ar fi putut salva parcul daca oferea proprietarului suma ceruta de 700.000 lei, in schimbul terenului. Acesti bani nu au putut fi bugetati, insa. 

Printre resorturile la care poate apela Primaria in acest caz se numara expropierea pentru utilitate publica sau rascumpararea terenului la pret de spatiu verde, in urma unei intelegeri cu proprietarul. 

"Avem aceeași dorință, ca și a locuitorilor din zonă, ca Parcul Brâncuși să rămână spațiu verde. Ne dorim sa  găsim o soluție, ca și în cazul celor 4,6 hectare de spațiu verde recuperate din Parcul Verdi si ii asigur pe bucuresteni ca voi face toate demersurile pentru ca interesul public sa primeze. Recuperarea spatiilor verzi retrocedate de-a lungul anilor este si va ramane o preocupare constanta a mandatului meu. Există pârghii legale pe care le analizăm, pentru a readuce în proprietatea orașului Parcul Brâncuși, în beneficiul locuitorilor din zonă, având în vedere că la data retrocedării acest teren era amenajat ca spațiu verde și că pentru amenajarea sa au fost realizate investiții din fonduri publice" - Gabriela Firea, Primar al Capitalei

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Acceseaza zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro