Meniu Anunt
11-01-2018

Programul "Prima Casa 2018", aprobat de guvern

share:

Programul "Prima Casa 2018", aprobat de guvern
Plafonul alocat al garanţiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului ”Prima casă” însumează două miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, iar marja maximă de dobândă a fost redusă de la 2,5%

Conform Hotararii de Guvern aprobata in sedinta de miercuri – 10.01.2018 -, plafonul acordat garantiilor pentru anul in curs se ridica la 2 miliarde de lei, pentru programul Prima Casa. Vorbim astfel despre o suma cu 500,000,000 de lei mai mica decat anul trecut, respectiv cu 1 miliard de lei mai mica decat in 2016.

Principalele schimbari pentru Prima Casa 2018 vizeaza:

  • Reducerea marjei maxime de dobanda de la 2.5% la 2% - pentru uniformizarea costurilor totale ale tuturor tipurilor de finantari care pot fi acordate in cadrul programului
  • Eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018
  • Clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual

Care va fi impactul direct asupra cumparatorilor? Liviu Andrei, broker de credite declara: “Cred că nu exagerăm dacă spunem că va fi o nebunie când vor apărea fondurile, unele bănci probabil vor termina în câteva săptămâni plafonul alocat. Trebuie o rezervare, chiar un antecontract, pentru a putea apela la programul Prima Casă. Pentru cei care cumpără un imobil care nu e încă finalizat, există varianta unei scrisori de garantare.”

Valoarea maxima a imprumutului care va putea fi accesat prin Prima Casa ramane 57000 de euro pentru locuinte vechi, respectiv 66000 de euro pentru locuinte noi.

Se remarca tendinta de diminuare treptata a plafonului anual, cu focus mai mare pe finantarea proiectelor de constructie a locuintelor noi. Consecinta directa va fi cu siguranta epuizarea mai rapida a fondurilor, avantajati fiind cei care deja au un antecontract semnat sau au identificat deja o proprietate potrivita pentru achizitie.

Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 7 zile de la adoptarea Hotararii de Guvern.

Puteti gasi cele mai noi oferte care se incadreaza in plafonul Prima Casa pe portalul Titirez.ro - cea mai buna sursa de informare din domeniul imobiliar.