Meniu Anunt
28-02-2024

Programul Noua Casă 2024: Ghid complet pentru achiziția unei locuințe

share:

Programul Noua Casă 2024: Ghid complet pentru achiziția unei locuințe
Programul Noua Casă 2024 oferă sprijin financiar în lei pentru achiziționarea unei singure locuințe. Iată câteva puncte cheie:
  • Valoarea creditului: Variază între 66.500 Euro și 119.000 Euro, în funcție de prețul locuinței și avansul solicitat.

  • Dobânda: Este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

  • Garanții: Includ ipotecă de rang I, ipotecă mobiliară și depozit colateral, asigurare obligatorie a locuinței (PAD) și asigurare facultativă a imobilului.

  • Durata: Maxim 30 de ani.

Cine poate aplica

Pentru a fi eligibil, trebuie să îndepliniți una dintre următoarele condiții:

Detalii despre locuințe și prețuri

Programul diferențiază locuințele în funcție de preț și oferă posibilitatea achiziționării de locuințe noi sau vechi, consolidate. Avansul minim și procentul maxim de garantare variază în funcție de prețul locuinței.

Creditare pentru locuințe neterminate

Puteți opta pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă, completată de o promisiune de garantare emisă de FNGCIMM, cu valabilitate maximă de 18 luni.

Costuri

Costurile exacte ale creditului vor fi furnizate de bancă, dar trebuie să vă asigurați că sunteți pregătit financiar pentru a acoperi avansul minim, depozitul colateral, dobânda, comisioanele și alte cheltuieli asociate cu achiziția locuinței.

Procedura de aplicare și aprobare

După găsirea locuinței dorite, trebuie să pregătiți dosarul pentru bancă și să solicitați aprobarea finanțării. Dosarul va fi analizat de FNGCIMM, iar în cazul unor corecții sau completări, acesta va fi returnat pentru ajustări.

Ce trebuie să știți după achiziționarea locuinței

După achiziționare, trebuie să obțineți acordul pentru închiriere sau să obțineți acordul de radiere a ipotecii după rambursarea creditului. În cazul înstrăinării, există proceduri specifice pe care trebuie să le urmați.

Bănci partenere

Băncile partenere care oferă acest program sunt Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD, GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank, precum și Vista Bank și Alpha Bank.

Concluzie

Programul Noua Casă 2024 oferă oportunități importante pentru cei care doresc să își achiziționeze o locuință. Cu toate informațiile și procedurile necesare, puteți accesa acest program și puteți face pasul către achiziționarea unei noi case. Asigurați-vă că înțelegeți pe deplin cerințele și costurile implicate înainte de a aplica.