Meniu Anunt
13-03-2018

Primariile pot accesa fonduri pentru inceperea si continuarea lucrarilor de cadastru general

share:

Primariile pot accesa fonduri pentru inceperea si continuarea lucrarilor de cadastru general
ANCPI a aprobat astazi un buget de 400 mil. de lei pentru finantarea primariilor care inregistreaza imobilele in Registrul National de Cadastru.

Actiunea face parte din Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023, care are scopul de a creste semnificativ numarul de terenuri si proprietati cu numar cadastral.

Primariile pot primi decontari pentru fiecare imobil inscris in cadastru, proportional cu dificultatea lucrarii. Astfel, suma medie decontata pentru fiecare proprietate este de 60 de lei/imobil, insa aceasta poate creste pana la 130 de lei pentru proprietati sau terenuri aflate in zone greu accesibile.

Anul acesta, fiecare primarie poate accesa pana la 155000 de lei pentru astfel de lucrari, in crestere de la 150000 de lei in 2017 si 135000 de lei in 2016. Prioritate au terenurile cu interes crescut pentru infrastructura nationala si terenurile agricole.

Concret, gratie acestui proiect, se pot inscrie gratuit in Registrul National de Cadastru toti proprietarii care nu sunt inregistrati. Lucrarile de cadastru subventionate nu pot incepe la solicitarea individuala a proprietarilor, ci doar prin intermediul primariilor care centralizeaza toate cererile.

Obiectivul proiectului este inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania pana in 2023.