Meniu Anunt
29-01-2014

Preturile locuintelor, in crestere in trimestrul patru din 2013

share:

Preturile locuintelor, in crestere in trimestrul patru din 2013
Preturile locuintelor au crescut cu 2,3% in trimestrul al patrulea din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent

Preturile locuintelor au crescut cu 2,3% in trimestrul al patrulea din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In schimb, pe parcursul intregului an s-a inregistrat o stabilitate, existand astfel posibilitatea unui trend crescator, potrivit Indicelui Proprietatilor Rezidentiale Eurobank Property Services.

„Indexul rezidential EPS pentru trimestrul patru din 2013 confirma indicatiile de stabilitate a preturilor la nivel national observate in trimestrele anterioare, cu o mica crestere trimestriala a preturilor de 0,4% fata de trimestrul anterior. Indexul trimestrial national al preturilor pentru ultimul trimestru al anului 2013 a crescut cu 2,3% fata de acelasi trimestru al anului 2012, oferind un indiciu suplimentar cu privire la posibila inversare a tendintei de scadere a preturilor. Indexul anual al anului 2013 a continuat sa scada cu o rata similara anului anterior (aprox. 1%). Indexul anual se refera la schimbarea medie a preturilor in intregul an in comparatie cu media celor din anul anterior”, se arata intr-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS).

Potrivit analizei EPS, preturile din zona centrala a Bucurestiului au crescut puternic in ultimul trimestru, cu 5,6%. O crestere a indexului trimestrial a fost inregistrata si in judetul Ilfov, ceea ce a dus la un rezultat pozitiv si in ultimele patru trimestre. Pe de alta parte, in zona periferica a Bucurestiului au fost consemnate in continuare scaderi de preturi, cu o rata anuala de aproximativ 5%, ceea ce duce la o reducere medie a preturilor in regiunea Bucuresti si Ilfov de aproximativ 3%, reprezentand o consolidare a trendului inregistrat in ultimii 4 ani.

In privinta indicilor din celelalte mari orase al Romaniei, Oradea inregistreaza cea mai mare crestere de preturi in trimestrul al patrulea, de 5,6%, si o crestre trimestriala chiar peste acest nivel. Pe de alta parte, Timisoara ramane orasul cu cea mai mare scadere fata de trimestrul 4 al anului 2012, desi evolutia fata de trimestrul precedent a fost mai mica.

Dintre indicii specifici diferentiati pe tipuri de proprietate, preturile pentru apartamentele din Bucuresti au scazut mai rapid decat media nationala, cu aproximativ 5%, iar preturile pe apartamente la nivel national au scazut cu 1%.

Sursa: zf.ro