Meniu Anunt
22-07-2015

Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut cu circa 3%, in primul semestru

share:

Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut cu circa 3%, in primul semestru
“Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut cu circa 3%, in primul semestru" Preturile apartamentelor din Capitala au inregistrat o crestere de 3%, in primul semestru din 2015 fata de perioada similara de anul trecut, potrivit unei analize a compan

“Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut cu circa 3%, in primul semestru" Preturile apartamentelor din Capitala au inregistrat o crestere de 3%, in primul semestru din 2015 fata de perioada similara de anul trecut, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara HomeFinders.

Datele arata ca preturile solicitate de proprietarii locuintelor din zonele centrale, semicentrale si de Nord din Bucuresti au crescut, in medie, cu 2,61% in intervalul analizat. Consultantii HomeFinders au precizat ca pretul mediu inregistrat in primele sase luni ale anului 2015 a fost de 68.750 de euro, cu 1.750 de euro mai mare decat valoarea atinsa in prima parte a anului trecut.

"Preturile au avut un parcurs diferit in cazul zonelor de la periferia Capitalei, unde pretentiile proprietarilor au scazut", au spus acestia, subliniind: "Valorile solicitate pentru apartamente , in primul semestru din 2015, sunt, in medie, cu 4,38% mai mici decat cele din prima jumatate a anului trecut. Diferentele sunt sesizabile la nivelul fiecarei luni, exceptand ianuarie, cand valorile au fost aproximativ aceleasi.

Daca in primul semestru al anului 2014, pretul mediu era de 52.650 euro, acum acest pret a scazut la 50.342 euro. In aceasta perioada, preturile medii ale locuintelor au avut o evolutie similara in toate zonele din centrul, semicentrul si nordul Bucurestiului". Potrivit surselor citate, preturile apartamentelor s-au stabilizat in lunile de primavara, dupa cresterea din ianuarie, bazata pe optimismul de inceput de an si ajustarea din februarie, pentru ca acestea sa scada usor cu venirea verii, in luna iunie.

Exceptia apare in cazul apartamentelor de la periferie, unde s-a reconfirmat tendinta de scadere a preturilor, dupa cum au spus consultantii imobiliari. Ei au aratat ca trendul este sustinut de constructiile noi, unde preturile solicitate de dezvoltatori sunt mai mici decat in blocurile vechi."Chiar daca zona unde se construieste este in dezvoltare si sunt mici inconveniente, precum distanta mai mare fata de magazine, scoli si mijloace de transport, multi cumparatori aleg o locuinta in aceste ansambluri datorita faptului ca apartamentele sunt finisate la cheie si nu mai necesita investitii suplimentare, care nu pot fi finantate prin banca", au adaugat reprezentantii companiei de consultanta imobiliara HomeFinders: "Crestere semnificativa a volumului de oferte scoase pe piata, in primele sase luni.

Potrivit acelorasi surse, primul semestru din 2015 a venit cu o crestere semnificativa a volumului de oferte scoase pe piata: "Cu un numar total de 9.379 oferte de apartamente situate in zonele centrale, semicentrale si de Nord, in semestrul I 2015 s-au inregistrat cresteri de 14,51%, comparativ cu prima jumatate a anului trecut".Volumul de oferte inregistrat in prima jumatate a anului a avut o evolutie relativ constanta in lunile februarie, martie, aprilie si mai, spre deosebire de primul semestru, cand volumul oscila de la o luna la alta, arata analiza HomeFinders.

In plus, Andreea Comsa, managerul companiei de administrare imobiliara Premier Estate, considera ca 2015 va fi mai bun decat cel precedent in ceea ce priveste numarul de tranzactii estimate pe piata rezidentiala locala.Domnia sa a spus recent ca anul curent va consemna mai multe credite acordate prin programul prima casa , comparativ cu 2014 (31.000 de credite, fata de 25.000 credite), conform estimarii facute pe baza plafonului de garantii anuntat de Ministerul Finantelor. Totodata, Andreea Comsa sustine ca vom vedea si actori noi pe partea de dezvoltare rezidentiala: "Investitorii care au avut alte puncte de interes in ultimii ani, care nu s-au concentrat pe segmentul rezidential , dar care detin in proprietate terenuri initial destinate altor tipuri de dezvoltare, iau in considerare demararea unor proiecte rezidentiale in zone bine amplasate, cu preturi de vanzare medii si peste medie". In plus, directorul "Premier Estate" spune ca noutatea acestui an va fi adusa de mai multe dezvoltari rezidentiale in zone centrale si de nord din Bucuresti, spre deosebire de ultimii ani, in care majoritatea dezvoltarilor erau la periferia Capitalei.

Inceputul de an a fost marcat de atitudinea pozitiva si optimismul dezvoltatorilor, care si-au pus sperantele intr-o dezmortire si o revigorare a pietei rezidentiale de la noi. Astfel, investitorul israelian Shimon Galon, fostul sef de la GTC si actualul proprietar al firmei Real Sol, a aratat ca piata rezidentiala de la noi este la inceputul unei cresteri care va dura cativa ani. In opinia sa, in situatia economica de astazi, o familie poate sa faca un pas urias inainte pentru achizitia unei locuinte , avand in vedere oportunitatile de tipul "prima casa ". De asemenea, Mauricio Mesa, directorul general Hercesa pentru Romania si Bulgaria, a spus recent ca piata rezidentiala locala incepe sa redevina dinamica, motiv pentru care dezvoltatorul spaniol a hotarat sa inceapa a treia faza a proiectului Vivenda Residencias din Titan, printr-o investitie de peste 15 milioane de euro intr-un proiect cu 300 de apartamente .

Sursa: bursa.ro