Meniu Anunt
30-05-2018

Multi dezvoltatori imobiliari mizeaza pe apartamente cu suprafete mici, care se pot vinde la pret scazut

share:

Multi dezvoltatori imobiliari mizeaza pe apartamente cu suprafete mici, care se pot vinde la pret scazut
Majoritatea apartamentelor oferite de dezvoltatori imobiliari au suprafete mai mici decat minimul legal, un urma presiunii puse pe pret de cumparatori.

In urma unei analize Studio Interrobang, s-a constatat ca majoritatea apartamentelor noi din oferta dezvoltatorilor imobiliari nu respecta suprafetele minime legale.

Aceasta situatie este rezultatul direct al cresterii vizibile a pretului/mp din ultimii ani, care nu a fost dublata de o crestere proportionala a veniturilor populatiei. Prin urmare, bugetul de achizitie al cumparatorului mediu a ramas acelasi, singura solutie fiind scaderea suprafetei achizitionate.

nh

Dezvoltatorii imobiliari au adaptat proiectele la cererea din piata si au ajuns sa propuna in principal proprietati mici, sub minimul legal de suprafata, pe care sa le poata vinde la un pret accesibil pentru cumparatori. Persoanele interesate de achizitie se orienteaza cu prioritate spre garsoniere si apartamente de 2 camere, in timp ce segmentul mediu - premium se orienteaza spre apartamente de 3 camere.

Aceasta situatie este diametral opusa fata de tendintele de dinainte de criza financiara, atunci cand majoritatea cumparatorilor isi doreau apartamente spatioase, fugind de "cutiile de chibrituri" din blocurile vechi. Acum ne reintoarcem la proprietatile mici si inghesuite, bugetul limitat fiind cel care dicteaza.

Studiul realizat de Studio Interrobang dezvaluie faptul ca principalele probleme legate de suprafata apar in cazul garsonierelor si apartamentelor de 2 camere, care au dimensiuni mai mici decat minimul legal in proportie de 70.2%, respectiv 57.9%. In garsonierele mici se inghesuie intr-o singura incapere atat zona de locuit, cat si bucataria, in timp ce majoritatea apartamentelor de 2 camere au dimensiunea unei garsoniere.

Real-Estate-Developers

Care sunt suprafetele minime legale pentru o garsoniera? Suprafata utila totala nu ar trebui sa fie mai mica de 37 mp, din care camera principala trebuie sa aiba minim 18 mp, zona de luat masa 2.5 mp, bucataria 5 mp, baia 4.5 mp si un spatiu de depozitare de 2 mp.

In cazul apartamentelor de 2 camere, minimul suprafetei ar trebui sa fie de 52 mp, cu un living de cel putin 18 mp, dormitor de 12 mp, dining de 3 mp, restul dimensiunilor fiind similare cu cele ale unei garsoniere.

In cazul in care dezvoltatorii imobiliari ar respecta aceste dimensiuni standard, pretul mediu al proprietatilor noi ar trebui sa creasca cu mai mult de 20.000 de euro. Presiunea pe pret pusa de cumparatori ii face pe acestia sa caute activ suprafete cat mai mici, in zone indepartate de centru.

Si distanta fata de centrul oraselor pare sa fie un dezavantaj pe care majoritatea cumparatorilor sunt dispusi sa il accepte, atata vreme cat pretul ramane cat mai mic. Astfel, majoritatea achizitiilor de apartamente noi se intampla in zonele periferice ale marilor metropole, acolo unde terenurile sunt inca ieftine. Adesea, se ignora lipsa totala a facilitatilor de baza in favoarea unui pret redus la achizitie.

Vreti sa cumparati un apartament nou de la un dezvoltator imobiliar de incredere? Vedeti proiectele promovate pe portalul Titirez.rohttps://www.titirez.ro/ansambluri-rezidentiale