Meniu Anunt
15-01-2019

Luna decembrie 2018 - semnificativ mai putine tranzactii imobiliare

share:

Luna decembrie 2018 - semnificativ mai putine tranzactii imobiliare
ANCPI a lansat saptamana trecuta raportul privitor la numarul de tranzactii imobiliare si de ipoteci inregistrate in ultima luna a anului 2018, iar cifrele nu sunt deloc imbucuratoare.

Finalul de an a adus cu 22% mai putine tranzactii la nivel national fata de luna noiembrie (36.190 de vanzari in decembrie, cu 10.232 mai putine fata de noiembrie). Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, stam si mai prost, cu o scadere de 35% a numarului de tranzactii fata de decembrie 2017 (cu 19784 mai putine).

Judetele cu cele mai multe vanzari de apartamente, case si terenuri au fost Bucuresti, Ilfov si Timis, remarcandu-se o scadere pronuntata in Cluj, Iasi si Constanta. La polul opus se situeaza judetele Olt, Gorj si Tulcea, unde s-au inregistrat sub 150 de tranzactii imobiliare in luna decembrie.

Si numarul de ipoteci incheiate a scazut fata de luna noiembrie, in decembrie fiind inregistrate cu 3593 de astfel de vanzari mai putine fata de luna precedenta.

La capitolul terenuri agricole, Banatul este lider, Timis si Arad fiind judetele cu cele mai multe tranzactii incheiate.

Scaderea de luna trecuta continua trendul de incetinire al pietei imobiliare, cu efecte vizibile incepand cu luna septembrie a anului 2018. A fost prima data dupa multi ani in care luna in septembrie - traditional cea mai buna din an in domeniul imobiliarelor - s-au inregistrat mai putine tranzactii decat in august.

Scaderile au continuat in lunile urmatoare, nu neaparat din cauza unei lipse de lichiditati in piata sau din scaderea interesului pentru achizitie. Vorbim, mai degraba, despre o "inghetare" a vanzarilor, cumparatorii fiind derutati de schimbarile legislative permanente si de vestile legate de o posibila scadere a preturilor. Noile reguli din 2019 privitoare la gradul de indatorare si la programul Prima Casa nu fac decat sa accentueze aceasta indecizie.

In mod normal, anul 2019 ar trebui sa fie unul de asezare al pietei imobiliare si de temperare a cresterii de preturi, insa totul poate fi contracarat de lichiditatea redusa a multor dezvoltatori, care depind de vanzari constante pentru a finaliza proiectele.