Meniu Anunt
15-12-2017

Legea eficientei electrice. Uniunea Europeana propune noi schimbari

share:

Legea eficientei electrice. Uniunea Europeana propune noi schimbari
Europa vine cu reguli noi. Se va schimba piata imobiliara prin legea eficientei electrice.

Odata cu schimbarea modului de viata al oamenilor se schimba si regulile din Europa. Daca in anii trecuti era nevoie sa ai o casa care sa arate bine, noua legislatie va impune noi reguli. Este important ca o casa sa fie sigura la incendiu, confortabila si cat mai eficienta din punct de vedere energetic. Acest trend este din ce in ce mai intalnit, in special pentru ca Uniunea Europeana este la un pas de a aproba noua legislatie. Cu alte cuvinte, calitatea traiului din noile cladiri si nu numai, creste din ce in ce mai mult.

Noile initiative ale Uniunii Europene nu au in vedere doar economisirea banilor, ci si reducerea emisiilor de gaze de sera si cresterea securitatii energetice. Doua dintre cele mai puternice directive Europene, Energy Performance in Buildings Directiv e (EPBD) si Energy Efficency Directive (EED)  sunt la un pas de aprobare. Ele vor gestiona modul in care sunt construite noile cladiri si energia produsa pentru ele.

Marile cladiri sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si pentru 36% din emisiile de CO2 la nivel European. Rata de renovare a cladirilor din Uniunea Europeana este de numai 1% pe an, in conditiile in care mai mult de o treime dintre acestea sunt vechi de peste 50 de ani. Aceste cladiri nu au doar un consum mai mare de energie si facturi la utilitati mai ridicate, dar si probleme la capitolul confort si sanatate, asadar nu se incadreaza in noile standarde Europene.

Renovarea cladirilor vechi este prioritara pentru noile directive EPBS si EED. Acestia au in vizor eficientizarea electrica, renovarea cladirilor vechi, dar pun accent in special pe siguranta la incendiu. Aceste modificari vor aduce in atentia constructorilor, pentru schimbare,  materialele folosite, calitatea acestora, investitii mai mari pentru economii pe termen lung, confort sporit in cladiri, siguranta la incendiu si termoizolarea cladirilor. Toate acestea se adauga masurilor aflate deja in vigoare.

Aceste noi schimbari pot fi foarte benefice nu doar pentru mediul de afaceri din Romania, ci pentru Romania ca tara. Oportunitatile de a aduce bani Europeni la noi in tara, dar si posibilitatea de a economisi bani datorita performantelor energetice crescute ale cladirilor sunt mari.