Meniu Anunt
06-08-2019

Legea "Anti-teapa" in imobiliare - noi obligatii pentru dezvoltatori si mai multa siguranta pentru cumparatori!

share:

Legea "Anti-teapa" in imobiliare - noi obligatii pentru dezvoltatori si mai multa siguranta pentru cumparatori!
Mai multa protectie pentru cumparatori si mai multe obligatii pentru dezvoltatori, conform unui nou proiect de lege in domeniul imobiliar.

Un proiect de lege initiat de deputatul de Alba, Florin Roman, prevede amenzi usturatoare (intre 20.000 lei - 40.0000 lei) pentru dezvoltatorii imobiliari care nu vor respecta directivele. Acestea includ nepredarea cartii constructiei, a documentatiei tehnice sau a tuturor actelor catre proprietar, la semnarea receptiei. 

Sanctiunile nu vor fi doar de natura financiara, cele mai grave incalcari putand duce la blocarea completa a proiectului. 

Pahetul de legi este bazat pe modelul francez si belgian, iar in cazul in care va trece de Parlament si Senat, domeniul va fi in sfarsit reglementat complet. 

Propunerea deputatului de Alba se refera la toate detaliile relatiei dintre dezvoltatori si cumparatori, inlcusiv la nivel de promovare. Astfel, dezvoltatorii ar putea fi obligati sa respecte criterii foarte stricte in prezentarea ansamblului, inclusiv descrierea clara a preturilor si tuturor taxelor aferente, dar si a serviciilor incluse in pret. Garantia va deveni obligatorie, iar antecontractul se va face dupa un model standard, reglementat. 

Poate cel mai important element nou din proiectul de lege este cel legat de folosirea banilor platiti drept avans de catre cumparator. Acestia nu vor mai putea fi utilizati de investitor decat pentru apartamentul rezervat. Devine astfel istorie finantarea proiectului prin banii incasati drept avans, dezvoltatorii fiind obligati sa dispuna inca de la inceput de toti banii necesari. 

Avansul va fi blocat in proportie de 50% in contul bancii care finanteaza proiectul, iar sumele vor putea fi retrase de dezvoltatori treptat, intr-un procent ce depinde de avansul lucrarilor. 

Doriti sa aflati cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea STIRI de pe portalul Titirez.ro