Meniu Anunt
20-06-2018

IN CONSTRUCTIE Piata materialelor de constructie, incotro ?

share:

IN CONSTRUCTIE Piata materialelor de constructie, incotro ?
Anul trecut, s-au eliberat 42.189 autorizaţii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 13,6% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Anul trecut, s-au eliberat 42.189 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 13,6% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, anunta cel mai recent comunicat al Institutului National de Statistica. Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-1.468 autorizatii), Nord-Vest (-1.457 autorizatii), Bucuresti-Ilfov (-1.082 autorizatii) si Sud-Est (-874 autorizatii). O  usoara crestere a numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale s-a inregistrat in regiunea de dezvoltare Vest (+23 autorizatii).

Produsele de import, mai scumpe

Nu doar dezvoltatorii imobiliari au fost afectati de aceasta diminuare a apetitului pentru constructii, ci si producatorii de materiale de constructii. ”Pe piata a aparut foarte clar respectarea echilibrului dintre cerere si oferta”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). Desi, pe ansamblul pietei, s-a constatat o marire a volumelor de vanzari, pretul unora dintre produse – de exemplu caramida si BCA-ul – a scazut. Exista si produse al caror cost a crescut (fier-beton, polistiren, ciment), iar produsele din import au avut preturi mai mari, deoarece importatorii s-au asigurat din start in privinta variatiilor de  curs valutar.

Statul face cartile si in 2011

Georgescu spune ca principala problema a producatorilor de materiale de constructii a fost anul trecut cea a platilor intarziate din partea companiilor de constructii, afectate la randul lor de neplata arieratelor din partea statului. Cu toate acestea,speranta pentru 2011 este tot in lucrarile comandate de stat. ”Daca programele de infrastructura guvernamentale vor demara, atunci se va simti o revigorare a sectorului. Climatul economic va fi cel ce va determina si fluxurile investitionale, or este clar ca la aceasta ora Romania nu are resurse suficiente sa sustina un asemenea proces”, afirma Claudiu Georgescu. In opinia presedintelui APMCR, anul 2011 va insemna pentru piata materialelor de constructii o perioada de pregatiri intense pentru trecerea la un alt nivel calitativ si competitional. Si asta pentru ca prin adoptarea de catre Parlamentul European a noului Regulament pentru Produse de Constructii pe 18 ianuarie 2011 se intareste conceptul de piata unica europeana dar se pune si un mai mare accent pe calitatea produselor si informarea consumatorilor.