Meniu Anunt
06-05-2019

Haos in imobiliare: Noul "ROBOR" nu se aplica si in programul Prima Casa. Sunt necesare noi legi pentru asta

share:

Haos in imobiliare: Noul "ROBOR" nu se aplica si in programul Prima Casa. Sunt necesare noi legi pentru asta
Ne-am obisnuit deja sa ne asteptam la surprize si rasturnari de situatie atunci cand este vorba despre legi importante si nici de data aceasta nu le-am evitat.

Incepand cu 1 mai a intrat in vigoare noua lege care reglementeaza modul de calcul al dobazilor variabile pentru creditele in lei. Noul IRCC (care inlocuieste mai vechiul ROBOR) a intrat in vigoare, BNR publicand deja prima valoare a acestuia, valabila pentru urmatoarele 3 luni: 2.36%. 

Ne-am obisnuit deja sa ne asteptam la surprize si rasturnari de situatie atunci cand este vorba despre legi importante si nici de data aceasta nu le-am evitat. Imediat dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a aparut si primul conflict semnificativ intre Ministerul Finantelor si Banci. De ce? Simplu: ordonanta de urgenta nu reglementa in nici un mod soarta creditelor co-garantate de stat, mai exact Prima Casa si Prima Masina, ceea ce insemna ca dobanda acestora se calcula in continuare pe baza ROBOR. Initial, Ministerul de Finante a sustinut ca in mod clar si creditele Prima Casa intra sub incidenta noii legi, iar bancile nu interpreteaza corect. 

Cu toate acestea, vineri (la 2 zile dupa intrarea in vigoare a IRCC) au fost propuse si primele corectii care sa clarifice situatia creditelor Prima Casa, astfel incat si acestea sa intre sub incidenta OUG nr. 19/2019. Practic, se vor modifica mai multe legi, programele guvernamentale fiind reglementate separat. Trebuie mentionat ca programul Prima Casa a fost accesat de sute de mii de romani, acestia fiind o parte consistenta dintre cei care ar fi beneficiat direct de noua lege. 

In ciuda dezbaterilor care au durat luni de zile, nimeni nu s-a gandit sa reglementeze exact situatia unui credit accesat de marea majoritate a tinerilor - principalul public tinta al modificarilor. Un caz clasic de "Graba strica treaba", in care propaganda a primat in fata redactarii unui text complet de lege. 

Pana la intrarea in vigoare a modificarilor, creditele Prima Casa sunt practic blocate, bancile neavand o lege clara dupa care sa se ghideze. Asta se intampla in plin sezon de achizitii, primavara fiind cunoascuta drept principala perioada in care se cumpara locuinte. 

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Verificati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!