Meniu Anunt
20-06-2018

GIGI MESERIASU` Variante alternative de incalzire

share:

GIGI MESERIASU` Variante alternative de incalzire
Cand construiesti o casa de la zero este important sa gandesti investitia astfel incat pe termen lung sa ai costuri cat mai mici cu intretinerea ei.

Cand construiesti o casa de la zero este important sa gandesti investitia astfel incat pe termen lung sa ai costuri cat mai mici cu intretinerea ei. Daca mai pui la socoteala ca pe langa economia la factura poti obtine un efect estetic deosebit in viitoarea ta locuinta, poti sa spui ca ai facut o adevarata afacere. In general, nu poti concepe o locuinta fara calorifere. Trebuie sa ai o sursa de caldura. Dar daca caldura nu ar mai veni prin calorifer, ci prin pardoseala? Sau, mai bine, dintr-un tablou care infatiseaza un peisaj frumos de primavara? In ultimii ani, tehnologiile de incalzire alternativa au inceput sa apara si in Romania.

Prin pardoseala

Sistemele de incalzire prin pardoseala furnizeaza o caldura mai mare la nivelul podelei, eliminând senzatia neplacuta de rece la picioare. Astfel, la nivelul podelei, temperatura se incadreaza in intervalul 24-25 grade, iar la nivelul capului in jurul a 22 de grade, coborand la 18 grade in partea superioara a camerei. Potrivit lui Cristian Stoica, director general Ideal Therm Instal, incalzirea prin pardoseala este o solutie eleganta si eficienta pentru orice locuinta sau sediu de firma. „Din punct de vedere estetic, avantajul consta in faptul ca instalatia este în totalitate ascunsa. Prin sistemele noastre, se obtine o distributie optima a temperaturii pe verticala, diminuând astfel consumul de energie electrica cu pana la 30% fata de sistemele
clasice cu calorifere”, apreciaza Cristian Stoica.

Spre exemplu, Sistemul Film Flexibil cu strat aplicat de carbon se monteaza direct sub parchet, mocheta, linoleum. Grosimea acestuia este de numai 0,25 mm. „Montajul acestuia este ideal atunci cand se fac renovari, atunci cand se doreste confortul  dat de incalzirea in pardoseala, dar suntem limitati de inaltimea camerelor. Sistemul Film Flexibil poate fi utilizat atat ca sursa unica de incalzire cat si ca sursa complementara”, afrima Cristian Stoica.

Panouri radiante

Un alt sistem alternativ la variantele de incalzire clasice este cel cu panouri radiante prin infrarosu. Liviu Nicolae, director de vanzari la Electrotherm din Sibiu ne spune ca investitia necesara pentru a dota un apartament de 70 de metri patrati cu un astfel de sistem de incalzire se ridica la aproximativ 3.000 lei. Folosind panouri cu valori intre 300 si 1.200 lei, in functie de suprafata camerelor, vom instala in fiecare incapere cate un astfel de panou. „Daca vorbim de un apartament izolat termic, sa spunem, pentru a avea o temperatura la interior de 21 de grade, in conditiile in care afara este iarna si termometrul indica multe grade cu minus, factura la incalzire se poate reduce foarte mult, aproape 50% fata de incalzirea pe gaz”, precizeaza Liviu Nicolae.

Pentru cateva sute de lei in plus, panoul radiant se poate personaliza in functie de dorinta fiecaruia. Puteti avea panourile de pe pereti colorate sau sub forma de peisaje sau chiar poze. Liviu Nicolae ne-a dezvaluit ca, in general, clientii sai sunt cei care isi construiesc case de la zero sau dezvoltatorii imobiliari. Cei care au sistemul clasic de incalzire prin intermediul caloriferelor sunt mai greu de convins sa le schimbe cu unele alternative.