Meniu Anunt
26-05-2015

EXCLUSIV Cum a ratat Papalekas construcţia Decathlon şi achiziţia magazinelor Connex

share:

EXCLUSIV Cum a ratat Papalekas construcţia Decathlon şi achiziţia magazinelor Connex
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a ratat două investiţii pe care şi le-a propus anul trecut, una pentru că Decathlon plăteşte chiriile doar în lei, iar a doua deoarece Mega Image s-a sucit în privinţa extinderii în Constanţa.

Lista de dezvoltări şi achiziţii prezentată acţionarilor în urmă cu un an de Globalworth, companie fondată şi controlată de Ioannis Papalekas, cuprindea dezvoltarea unor spaţii de retail pentru Decathlon şi Mega Image în zona de nord a Bucureştiului şi achiziţia fostelor magazine Connex din Constanţa.

Globalworth intenţiona să cumpere un teren în Băneasa, în apropiere de DN1, pentru 5,4 mil. euro şi să mai investească încă 5,1 mil. euro în dezvoltarea unui proiect de retail în suprafaţă de 8.000 mp unde ar fi trebuit să funcţioneze un magazin de articole sportive Decathlon şi un supermarket Mega Image.

„Deşi am avut o înţelegere iniţială cu proprietarul şi cu Mega Image, am decis să renunţăm la această oportunitate, în principal din cauza faptului că Decathlon doreşte să plătească chiriile în RON, ceea ce nu corespunde politicii noastre de investiţii, şi a faptului că acesta nu a fost de acord cu încheierea unui contract de închiriere pe o perioadă de zece ani. Poate, în viitor, vom realiza această investiţie însă, la acest moment pot spune că am renunţat la proiect“, a declarat pentru Capital Ioannis Papalekas, CEO-ul Globalworth, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România.

Dacă proiectul s-ar fi realizat i-ar fi adus proprietarului un venit anual de 1,1 mil. euro, conform estimărilor Globalworth. Acesta ar fi fost al 15-lea magazin Decathlon din România şi al patrulea din Bucureşti.

Reţeaua Connex

O altă tranzacţie eşuată a fost şi achiziţia fostelor magazine Connex din Constanţa, pentru care investitorul ar fi trebuit să plătească 4,5 mil. euro şi care i-ar fi adus din chirii 0,5 mil. euro pe an.

„Eram foarte interesaţi de acestă investiţie cu Mega Image drept chiriaş, care deţine mai multe locaţii cu noi şi intenţionam să ne extindem afacerea cu aceştia. Mega Image nu a mai închiriat spaţiile şi proiectul nu a fost realizat“, spune Papalekas.

Grupul Delhaize, care operează magazinele Mega Image, mai are închiriate spaţii în City Offices, Upground Towers şi Bucharest One, printre proiectele Globalworth.

Pe listă de cumpărături a companiei mai figura o clădire veche şi un teren amplasate în centrul istoric al Bucureştiului. Preţul de achiziţie este de 5 mil. euro, la care se adaugă încă 6,3 mil. euro pentru dezvoltarea unei suprafeţe de peste 6.500 mp de spaţii comerciale.

„Încă mai analizăm Smârdan şi Şelari (străzile pe care se află cele două obiective n.red.), dar având în vedere dimensiunile mici şi gradul ridicat de complexitate datorat amplasamentului acestor proiecte în centrul istoric al Bucureştiului (care ar presupune o interacţiune cu autorităţile locale şi va necesita foarte mult timp), probabil nu vom realiza acest proiect. Un aspect esenţial pentru noi în centrul istoric este cel al siturilor arheologice care pot determina întârzieri foarte mari ale lucrărilor de construire şi predarea, de-a lungul timpului“, menţionează Papalekas.

Potrivit acestuia, compania pe care o conduce nu este foarte interesată de proiecte imobiliare mici, în contextul în care portofoliul Globalworth include o serie de clădiri de anvergură.

Sursa: capital.ro